Motosport

Aprilia ponovo u vrhu MotoGP-a

04caa7a2 591b 4537 ab69 29c70273f481

Aleix Espargaro je bio šesti u Kataru, što je najbolji rezultat Aprilije od povratka u MotoGP.

Prenosimo vam službeno izvješće iz Aprilije nakon prve utrke sezone odvožene u Kataru:

Aleix Espargaró, debitirao je u ovoj utrci na Apriliji RS-GP te odvezao talijanski motocikl do šestog mjesta nakon duge bitke s Pedrosom za peto mjesto, koje je držao do tri kruga prije kraja. Bila je to sjajna izvedba budući da je vozač Aprilia Racing Team Gresinija startao iz petog reda, jer su kvalifikacije dan prije utrke otkazane zbog obilne kiše. Pokazao je vožnju vrijednu mjesta na postolju te odvozio treći najbrži krug utrke. Ovo je najbolji rezultat za Apriliju RS-GP, također i po pitanju zaostatka za vodećim od 7.6 sekundi. Aleix, koji nije najbolje startao, napravio je nekoliko brzih krugova, impresivno napredovao poziciju po poziciju do petog mjesta, iza Marqueza, dok nije popustio pod Pedrosinim pritiskom.

Sam Lowes, u svom debiju u MotoGP klasi, nije uspio prilagoditi postavke motocikla te se fokusirao na završavanje utrke (na kraju 18.) Za engleskog vozača, upoznavanje motocikla i kategorije, pa i tijekom same utrke, prvi je korak prema rastu.

ALEIX ESPARGARO'
“Jako sam sretan i zbog sebe i zbog Aprilije. Ovaj rezultat došao je nakon dugog rada tijekom zime. Nisam se suzdržavao, počevši od fizičke pripreme i s velikom motivacijom ušao sam u ovaj projekt. U drugom dijelu utrke, moj RS-GP bio je spektakularan. Imao sam puno više trakcije od mojih suparnika, pa sam mogao lako pretjecati. Znali smo da možemo imati prednost u slučaju lošijeg gripa na stazi. Motocikl dobro čuva gume, pa iako nisam mogao biti u prvim krugovima odlučan poput drugih, moj tempo je bio vrlo dobar. Šteta zbog startne pozicije Morao sam nadoknaditi veliki zaostatak, pa nismo mogli ostvariti još bolju poziciju, ali u redu je. Dobro smo započeli i sad želimo nastaviti.”

SAM LOWES
“Utrka je bila teška. Početkom utrke otišao sam široko par puta, izgubio sam grip. Ravnoteža motocikla dosta se promijenila tijekom utrke. Pred kraj utrke mogao sam ići brže od vozača ispred mene i trebat ćemo informacije pomoću kojih ćemo shvatiti kako podesiti motocikl. Očito, nisam presretan, ali prije svega uspio sam završiti svoju prvu MotoGP utrku, a to s obzirom na uvjete nije bilo sigurno. Gubitak jednog dana treninga sigurno nije pomogao. Još moram raditi na sebi i na motocikllu, tako da je svaki izlazak na stazu od presudne važnosti. Moramo uzeti ono dobro što smo naučili i početi razmišljati o Argentini.”

ROMANO ALBESIANO - APRILIA RACING MANAGER
“Ovo je bila sjajna utrka. Sretni smo. Analizirajući sve mirno, možemo reći da su performanse tijekom cijelog vikenda bile sjajne. Otkazivanjem kvalifikacija, zagrijavanje je postalo mjerilo našeg potencijala. Aleix nije najbolje startao, ali je obavio izvanredan posao održavajući ritam tijekom utrke. Očito, nećemo se ovim zadovoljiti. Aleix je naš predvodnik i pun je entuzijazma. RS-GP radi dobro u svim područjima, potvrđuje da je vrlo dobar motocikl za utrku i da može držati odličan tempo, osobito u drugom dijelu utrke. Moramo poboljšati brzi krug i bilo je stvari koje smo htjeli isprobati ovdje u kvalifikacijama, ali smo otkazivanje kvalifikacija kažnjeni. Da je Aleix krenuo s bolje pozicije, mogli smo postići zapanjujući rezultat. Ali večeras slavimo. Oduševljeni smo ovom izvedbom koja nam daje razloga za uvjerenost u rast.”

FAUSTO GRESINI - TEAM MANAGER
“Zbog oduševljenja koje je ovaj rezultat donio, ovo je svojevrsna pobjeda. Aprilia je ušla cijelim srce u ovaj projekt i danas je Aleix pokazao koliko motocikl može napredovati. Da je startao s bolje pozicije, za što je imao potencijala i to smo vidjeli u testiranjima, mogli smo držati priključak s vodećima. Odličan posao napravljen je tijekom zime i sad se Aprilia zaista može boriti s najboljima.”

83c5b896 6d9e 4b64 a850 46109117aab5

fbmp ytmp imp