Motosport

MotoGP: Vinales pobijedio Doviziosa i Rossija

4HRXV4BYPK970OU4TCQN

Nova MotoGP sezona je počela napetom utrkom i sjajnom pobjedom Vinalesa u prvom nastupu za Yamahu.

U skladu s već desetljetnom tradicijom, nova MotoGP sezona je započela noćnom utrkom u Kataru, koja je stavljena pod veliki znak upitnika kad se uoči starta usred pustinje spustio pljusak. Nakon toga je start dvaput odgođen da bi utrka konačno krenula uz 45 minuta kašnjenja i skraćena na 20 krugova.

Najbolje je startao Iannone na Suzukiju, no ubrzo ga prelazi dvostruki Moto2 prvak Zarco, koji se domogao vodstva već u prvom krugu svoje prve MotoGP utrke. S mekšom stražnjom gumom Francuz je čak i stvorio malu prednost, ali sreća je trajala samo do 6 kruga kada je malo pogriješio na kočenju u zavoju broj dva i krovirao svoju Tech 3 Yamahu. Nakon toga je vodstvo preuzeo Dovizioso Ducatijem, a nekako u to vrijeme je velikim koracima prema naprijed počeo grabiti i dotad neprimjetni Vinales s Yamahom, povukavši za sobom i timskog kolegu Rossija.

Vinales je ubrzo počeo disati za vrat trećeplasiranom Iannoneu, koji je po običaju ubrzo pogriješio, dotaknuo Marqueza ispred sebe i svoju prvu utrku za Suzuki prerano završio padom. Nakon toga su Vinales i Rossi relativno lako obišli Marqueza i dali se u potjeru za Doviziosom, koji je utrku krenuo s mekšom stražnjom gumom i nije se mislio predati bez borbe.

Uglavnom, Vinales je tri puta obišao Doviziosa na zavojitom dijelu stazu, da bi se vozač Ducatija tri puta vraćao u vodstvo na dugačkoj ciljnoj ravnici. No, Vinales ga je u napetoj završnici obišao i četvrti put te konačno prošao ciljem s manje od pola sekunde prednosti, došavši tako do svoje druge MotoGP pobjede u već prvom nastupu za Yamahu. U jednom trenutku se činilo da bi i Rossi mogao napasti Doviziosa, no Talijan je na kraju previše potrošio gume i osvojio treće mjesto s manje od dvije sekunde zaostatka, što je sjajan rezultat kad uzmemo u obzir koliko se mučio na zimskim testiranjima.

Marquez i Pedrosa su odabrali krivu smjesu prednju gume i završili na 4. i 5. mjestu sa 7 sekundi zaostatka za pobjednikom. Pritom je tvorničke vozače Honde do samog kraja pritiskao iznenađujuće brz Aleix Espargaro, koji je u svojoj prvoj utrci s Aprilijom došao do odličnog 6. mjesta s obećavajućih manje od 8 sekundi zaostatka za pobjednikom Vinalesom i unutar sekunde za četveroplasiranim Marquezom. I Redding je dobro otvorio sezonu osvajanjem 7. mjesta za upravljačem prošlogodišnjeg Ducatija, dok je Miller s Hondom dohvatio 8. mjesto u izravnoj borbi s Rinsom na Suzukiju i Folgerom na Tech 3 Yamahi, koji su tako svoje prve MotoGP utrke završili među prvom desetoricom.

A kako je prošao debi Lorenza u redovima Ducatija? Španjolac je već u prvom krugu umalo sletio sa staze i potonuo u poretku nakon čega mu je trebalo dosta vremena da se probije među prvu desetoricu. No, do tada je već potrošio gume tako da je na kraju završio kao tek 11. Isto tako, KTM se nije proslavio u prvom MotoGP nastupu, no Pol Espargaro je zaostao relativno razumnih 10 sekundi za posljednjim osvajačem bodova.

Moto2 utrka nije bila ni izbliza tako zanimljiva. Poveo je Luthi, no Morbidelli ga je ubrzo prošao i više se nije osvrtao na putu do svoje prve pobjede u karijeri. U završnici utrke je donekle napeta bila borba za treće mjesto, no Oliviera se praktično nije ni našao u prilici da konkretno napadne Nakagamija i tako KTM-ov motocikl dovede do podija u već prvoj Moto2 utrci austrijskog proizvođača.

U Moto3 utrci smo vidjeli silno mnoštvo izmjena u vodstvu te uobičajeni rasplet tek u posljednjem krugu na početku kojeg se Martin probio naprijed i tu ostao do same ciljne crte. Nakon njega su ciljem prošli McPhee, Martin, Canet i povratnik Fenati, sva petorica na Hondama i unutar razmaka od samo pola sekunde.

Iduće utrke se voze za dva tjedan u Argentini, a rezultate iz Katara i dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp