Motosport

MotoGP: Rossi testirao čudnovate oplate u Brnu

Rossi Brno test 2018

Dan nakon utrke, Rossi je u Brnu isprobao doista neobične aerodinamične dodatke na Yamahi M1. Čemu oni služe?

Dosad je Yamaha imala možda i najljepša aerodinamična krilca na nosu. Zaobljenom i elegantnom formom već su na prvi pogled odavala dojam da daju najbolji omjer između dobivenog potiska i izgubljene aerodinamičnosti. Počast im je odala i Honda, kopirajući njihovo rješenje za svoj RC213V.

No, razvoj ne samo da nikad ne prestaje, nego ponekad krene i u radikalnom smjeru. Tako je Rossi, dan nakon utrke u Brnu, testirao potpuno novi aerodinamičnim koncept. Glavna krilca sada podsjećaju na ona koja koristi Suzuki i vjerojatno generiraju izdašniji „downforce“, no najčudniji detalj su tanki „brkovi“ koji se protežu od nosa do donjeg dijela bočnih oplata. Možemo samo pretpostaviti da služe smirivanju turbulencija koje nastaju u tom dijelu motocikla, čime se možda i poboljšava hlađenje.

U paketu s time dolazi i doista minimalistički prednji blatobran koji je „odrezan“ u gornjem i stražnjem dijelu. Za pretpostaviti je da se time želi pospješiti hlađenje prednje gume, na isti način kao što to od Barcelone čini stražnji blatobran s „ugrađenim“ rupama (vidi iza Rossijeve pete).

Sam Rossi nije bio nešto posebno oduševljen tim aerodinamičkim paketom, tako da nove oplate vjerojatno nećemo gledati na utrci u Austriji. Zapravo, možda ih nikada više ni nećemo vidjeti, bez obzira na to što Yamaha još nije iskoristila svoje pravo da jednom tijekom sezone homologira novi aerodinamični paket. A i pitanje je da li su ta gornja krilca uopće u skladu s inače dosta subjektivnim pravilima.

Rossi test Brno 2018 2

fbmp ytmp imp