Utrke na snijegu su ipak moguće?

snow bike racing 3

Zima je možda stigla, ali ni duboki snijeg više nije prepreka. Off-road motocikli opremljeni gusjenicama i skijama sve su uzbudljivija alternativa motornim sanjkama.

Među 6 glavnih kategorija motocikala nalaze se i off-road modeli, a ako ste ih vidjeli opremljene skijama i gusjenicama, onda je to „snow-bike“, koji se koristi u ekstremno uzbudljivim utrkama na snijegu. Kada je riječ o zimskim sportovima, „snow-bike“ je nova senzacija i sve je zastupljeniji na brojnim natjecanjima. Snow-bike je jedinstveno vozilo nastalo od motokros ili hard-enduro motocikla i prilagođeno vožnji na snijegu, s gusjenicama umjesto stražnjeg kotača i skijama umjesto prednje gume.

Snow biking je sport koji se nedavno pojavio, a zbog svoje unikatnosti i izazova koje donosi, privukao je pažnju brojnih proizvođača, natjecatelja i gledatelja koji uživaju u utrkama. Osim na utrkama AMA Championship Snow Bike prvenstva, ovaj sport možete pratiti i na popularnom natjecanju ESPN Winter X-Games. Na Zimskim X Igrama u Aspenu (Colorado) 2017. godine pojavio se famozni Robbie Maddison, a od tada je snow biking redovito dio spektakla na snijegu i ogromna atrakcija.

Nakon što su off-road motocikli pretvoreni u snow-bike, oni mogu podnijeti i najteže uvijete, te izvesti čak i skokove koji su predviđeni za freestyle skijaše i snowboardere. Brojne uzbudljive akrobacije i neizvjesnost do samog kraja utrke, drže pažnju fanova širom svijeta. Oni imaju priliku i okladom podržati svoje favorite na popularnim natjecanjima. Svakako je preporučljivo prije toga temeljito istražiti pravila igre, posavjetovati vodič za klađenje, i uzeti u obzir da su zimski sportovi jako nepredvidivi.

Organizatori Zimskih X Igara su brzo uvidjeli da je ovaj ekstremni sport izuzetno zanimljiv širokom auditoriju, i kako trenutno izgleda, njegovo vrijeme tek dolazi. Prošle godine je Cody Matechuk osvojio zlatnu medalju, dok su Brock Hoyer i Kody Kamm završili na srebrnoj i brončanoj poziciji. Ove godine se igre vraćaju u Aspen, a uz ekstremne sportove na snijegu, posjetioci će uživati i u brojnim koncertima.

Natjecatelji AMA Championship Snow Bike mogu imati od 16 godina pa nadalje, a i žene se mogu upustiti u ovu avanturu kao i muškarci. Iako na prvu ne biste spajali motocikle i snijeg u istoj rečenici, dosad smo se već uvjerili da je to itekako moguće. Izazov je veći, ali to samo doprinosu popularnosti koju je ovaj sport za kratko vrijeme stekao.