Motosport

MotoGP: Kišna završnica sezone

9kik1qysmu1nyktmmt8h

Kišna utrka u Valenciji je vožena u dva dijela, s Doviziosom, Rinsom i Rossijem u glavnim ulogama.

Kao što je to običaj još od 2002. godine, i ova je MotoGP sezona završila utrkama u Valenciji. Suprotno običaju, sva tri dana je padala kiša, zbog čega je tijekom vikenda zabilježen debelo troznamenkasti broj padova, srećom bez težih posljedica.

Padova nije nedostajalo ni u samoj MotoGP utrci, pa su tako i Marquez i Vinales sezonu završili valjanjem u natopljenom šljunku uz stazu. Za razliku od njih, Pol Espargaro se nakon pada uspio s KTM-om vratiti na stazu, što će se kasnije pokazati itekako važnim.

U samo utrku je uvjerljivo najbolje krenuo Alex Rins sa Suzukijem, koji je naprijed imao mekšu kišnu gumu od drugih te je prvi desetak krugova bio sasvim neuhvatljiv. Ipak, ta prednja guma se ubrzano trošila, tako da je prvo izgubio na tempu, a onda u četrnaestom krugu otišao i preširoko, nakon čega su Dovizioso i Rossi samo projurili kraj njega (gornja fotografija). Nekoliko zavoja kasnije je sve brži i brži Rossi sasvim nakratko i preuzeo vodstvo, no odmah potom je zbog jake kiše i velike količine vode na stazi utrka prekinuta.

Rezultati su vraćeni na krug ranije, kada je prvi ciljem prošao Alex Rins, tako da je vozač Suzukija imao „pole position“ uoči drugog dijela utrke u kojem se imalo odvesti preostalih 14 krugova. Ovaj put se Rins odlučio za tvrđu prednju gumu, dok su se njegovi glavni konkurenti krenuli s mekšom smjesom i u takvim je uvjetima Dovizioso poveo kolo te otišao do četvrte pobjede ove sezone. Rossi se, s druge strane, nešto duže mučio s Rinsom, a onda u potjeri za Doviziosom i pao. Iako se vratio i završio utrku kao 13., Movistar Yamaha ne samo da je izgubila i teoretske šanse da preuzme momčadski naslov Repsol Hondi, nego im je i drugo mjesto za samo dva boda preotela tvornička momčad Ducatija, zaslugom i Jorgea Lorenza koji je posljednju utrku prije prelaska na Hondu završio kao 12.

Uglavnom, Dovizioso i Rins su do kraja utrke mirno držali prvu i drugu poziciju, a pad Rossija je omogućio da Pol Espargaro preuzme treće mjesto i tako KTM-u osigura prvi podij u MotoGP klasi. Bio je to ujedno i prvi podij za Espargaroa, a i Ducatijev testni vozač Michele Pirro je osvajanjem četvrtog mjesta ostvario plasman karijere. Prošao je ciljem 5 sekundi prije Danija Pedrose, koji je nakon toga otišao u natjecateljsku mirovinu te će iduće godine biti testni vozač KTM-a.

Inače, bio je to nevjerojatno dobar dan za KTM i prije nego je Pol Espargaro došao do premijernog podija. Prvo je u jutarnjem programu do doista senzacionalne pobjede došao turski vozač Can Oncu, koji je ove godine postao prvak Red Bull Rookies Cupa. On je u Valenciji nastupio s pozivnicom momčadi Red Bull KTM Ajo, za koju će iduće sezone nastupati u kompletnom Moto3 prvenstvu.

Utrku je poveo Tony Arbolino na Hondi, ali kad je on pao, baš kao i Bezzecchi na KTM-u, Oncu se našao u uvjerljivom vodstvu te je držanjem fantastičnog tempa u svojoj prvoj utrci u svjetskom prvenstvu došao i do prve pobjede. Usput je, sa samo 15 godina i 115 dana na svojim plećima, postao i najmlađi Grand Prix pobjednik svih vremena, preotevši taj rekord Scottu Reddingu, koji je nekoliko sati kasnije vozio svoju posljednju MotoGP utrku prije prelaska u britansko Superbike prvenstvo.

Debelo u sjeni Oncua, kao drugi je ciljem prošao novi Moto3 prvak Jorge Martin s Hondom, treći je bio McPhee u svojoj posljednjoj utrci s KTM-om, dok je četvrti završio Di Giannantonio, što mu je bilo dovoljno da u posljednji tren titulu viceprvaka preotme posrnulom Bezzecchiju.

U svojoj oproštajnoj utrci u klasi Moto2, pobjedu je odnio viceprvak Miguel Oliveira s tvorničkim KTM-om, ispred 18 godišnjeg Lecuone s privatnim KTM-om, kojem je to uvjerljivo najbolji rezultat kratke karijere. Inače, Alex Marquez je bio na putu do prve pobjede ove sezone sve dok nije pogriješio i pao, no imao je toliku prednost da se uspio vratiti na stazu kao treći te na toj poziciji završiti utrku.

Rezultate posljednjih ovogodišnjih utrka i dodatne akcijske fotografije možete pogledati u donjoj galeriji.

KONAČNI POREDAK:
(nakon 18 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 321 bod
2. A. Dovizioso – Ducati – 245
3. V. Rossi – Yamaha - 198
4. M. Vinales – Yamaha – 193
5. A. Rins – Suzuki - 169
6. J. Zarco – Yamaha – 158
7. C. Crutchlow – Honda – 148
8. D. Petrucci – Ducati – 144
9. J. Lorenzo – Ducati – 134
10. A. Iannone – Suzuki – 133

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 306 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 297
3. B. Binder – KTM – 201
4. A. Marquez – Kalex – 173
5. L. Baldassarri – Kalex – 162

Moto3
1. J. Martin – Honda – 260 bodova
2. F. Di Giannantonio – Honda – 218
3. M. Bezzecchi – KTM – 214
4. E. Bastianini – Honda - 177
5. L. Dalla Porta – Honda – 151

fbmp ytmp imp