Motosport

Zanimljiva MotoGP testiranja u Valenciji

LorenzoValencia18

Vinales je s novim agregatom bio najbrži, a Lorenzo u prvom kontaktu s Hondom sporiji nego rookie Bagnaia, koji je osedlao njegov „stari“ Ducati.

Predigra za novu MotoGP sezonu započela je samo dva dana nakon što je završena ona prošla. U utorak i srijedu su MotoGP vozači u Valenciji odradili prvu od četiri službene runde testiranja, a sve je bilo utoliko zanimljivije što neke od zvijezde mijenjaju boje za iduću sezonu. Tako je Lorenzo prvi put isprobao Hondu, Zarco osjetio KTM, a Iannone osedlao Apriliju, bez da bi se moglo reći kako je ijedan od njih pritom nešto posebno briljirao.

Najviše zanimanja je pobudio debi Lorenza na Hondi, koji je nakon dva dana imao dvanaesto najbrže vrijeme. Njegov zaostatka od 0,827 sekundi u odnosu na najbržeg Vinalesa ne izgleda preveliki za prvi kontakt s motociklom, no istovremeno je, ironijom sudbine, bio 0,179 sekunde sporiji od novog Moto2 prvaka Bagnaie, koji je vozio baš Lorenzov ovogodišnji Ducati. Inače, Dovizioso, Miller i Petrucci su s tvorničkim Ducati motociklima bili drugi, četvrti i peti i čini se da su zadovoljni s novim GP19, iako Dovizioso nije bio sretan što zbog mokre staze u utorak i hladnoće u srijedu nisu mogli odrađivati jutarnji dio testiranja.

I dok je Lorenzo bio tek solidan, Zarco je u svom prvom kontaktu bio poprilično spor. Imao je i dva pada, a iako najviše problema ima s ulaskom u zavoje, Francuz zabrinuto priznaje da je KTM generalno sporiji nego što je očekivao i da mora početi mijenjati svoj stil vožnje. Završio je s tek 21. najbržim vremenom i zaostatkom od 1,752 sekunde, a i njegov donedavni timski kolega Syahrin je u prvom kontaktu s Tech3 KTM-om bio 23., dok je rookie Oliviera završio uvjerljivo posljednji.

Slično kao i Zarco, Iannone je svoje druženje s Aprilijom započeo padovima, te je završio kao 18. najbrži, sa 7 desetinki zaostatka u odnosu na Aleixa Espargaroa, dok je Bradley Smith, kao novi testni vozač Aprilije, bio pretposljednji. Kao testni vozač Yamahe na stazu se vratio i Jonas Folger, koji je bio dvadeseti najbrži.

Inače vozači Yamahe su isprobavali dvije verzije novog agregata. Vinales je bio najbrži oba dana testiranja i zadovoljan s promjenama, iako priznaje da treba još malo raditi na kočenju motor i ubrzanjima. Rossi je bio 9. najbrži i kao takav tek umjereno optimističan, dok je istovremeno nemalo iznenadio Franco Morbidelli, koji je već u prvom kontaktu s M1 završio kao 6. najbrži, s jedva nešto više od dvije desetinke zaostatka za Vinalesom. Quartararo je u svom debiju na MotoGP motociklu završio kao solidan 17.

Dok su u Yamahi svu pažnju posvetili testiranju pogonskog agregata, zanemarujući ostale dijelove motocikla, Honda je poprilično promijenila kompletan RC213V. Marquez je s novim motociklom bio treći najbrži, iako je cijelo vrijeme vozio na sigurno, u strahu da ne padne i dodatno ozlijedi lijevo rame s kojim uskoro ide na operaciju.

I Suzuki je pripremio gotovo kompletnu evoluciju motocikla, s time da je Rins ipak bio brži sa starom verzijom agregata. Novi četverocilindraš se pokazao snažnijim, ali će trebati „ispeglati“ krivulju snage. Rookie Mir je prvi kontakt s MotoGP motociklom imao prije desetak dana na stazi Motegi, a u Valenciji je bio 14. najbrži, unutar sekunde zaostatka za Vinalesom.

ValencijaTest18

Nakon tjedan dana odmora slijede i dvodnevna testiranja u Jerezu, prije obaveznog perioda mirovanja tijekom prosinca i siječnja. U donjoj galeriji pogledajte brojne fotografije s testiranja u Valenciji, s naglaskom na vozače koji su tamo debitirali na motociklima koje će voziti od iduće sezone.

fbmp ytmp imp