Motosport

MotoE sporiji i od Moto3 motocikala

00824

Očekivali smo da će biti brži, no uvjeti na prvim testiranjima nisu bili baš idealni za jurnjavu.

Iza vozača nove klase MotoE je prva runda testiranja u Jerezu. Bila je to i prva prilika da doznamo koliko bi ti električni motocikli Energica Ego Corsa mogli biti doista brzi sljedeće sezone. A sve je trebalo biti utoliko i zanimljivije zbog toga jer su MotoE treninzi u Jerezu izmjenjivali s treninzima klase Moto2.

Naime, s obzirom na to Energica Corsa raspolaže s respektabilnih 150 KS i 200 Nm, te ima obećani maksimum od cirka 270 km/h, očekivali smo da će po vremenima kruga biti negdje između Moto2 i Moto3 klase. No, to se nije dogodilo. Najbrži Bradley Smith je odvozio krug u vremenu 1:50.265, što je skoro 9 sekundi sporije od vremena postavljenih na Moto2 testiranjima, ali i 4 sekunde sporije od najboljeg vremena kruga ikad odvoženog na Moto3 motocikla. Na temelju toga se čini kako su MotoE motocikli sporiji od očekivanja, no ne treba previše toga zaključivati na temelju prvih testiranja.

Za početak, svi vozači su se prvo morali naviknuti na drugačiju filozofiju vožnje električnog motocikla. A za to navikavanje i nisu imali previše vremena budući da je na velikoj većini treninga asfalt bio mokar. Osim toga, na raspolaganju je bilo samo 12 motocikala, po jedan za svaku momčad, no šest momčadi ima po dva vozača, tako da su se oni morali smjenjivati na istom motociklu.

Vozači su uglavnom bili zadovoljni doživljenim, a svidjele su im se i Michelinove gume, pri čemu su prednji slick i obje kišne gume slične onima koje se koriste u MotoGP-u. Problema su imali s pregrijavanjem baterija i gubljenju na performansama, a zbog velike težine (spominje se i 260 kg) kočenja su bila bitno duža nego što su to navikli. Iskusni Alex de Angelis je primijetio da Ego Corsa lijepo proklizava na izlasku iz zavoja, ali i da mu nedostaje poluga spojke da pritom malo dozira snagu i drži stvari pod kontrolom.

U svakom slučaju, premijerna MotoE testiranja su prošla bez većih problema. A uzmemo li u obzir da su, dok su to još vremenski uvjeti dozvoljavali, iz treninga u trening vozači skidali i po nekoliko sekundi, za pretpostaviti je da bi, nakon još dvije runde testiranja, na prvoj MotoE utrci koja će se voziti baš u Jerezu, mogli barem dostići vremena Moto3 klase. Zasad samo zabrinjava taj problem s pregrijavanjem, zbog čega bi se predviđene sprint utrke, zapravo, mogle pretvoriti u taktiziranje. Osim toga, iako će vozači reći da se, osim pri kočenju, pozamašna težine gotovo ne i osjeti, motocikl ipak teži četvrt tone, te bi kao takav mogao gadno prignječiti vozača pri padu.

Iduća MotoE testiranja su na rasporedu tek u ožujku, opet u Jerezu, a više fotografija s ovih već odrađenih testiranja razgledajte u donjoj galeriji.

MotoE test Jerez 18

fbmp ytmp imp