Motosport

MotoGP: Nakagami najbrži na testiranjima u Jerezu

z433cd517

Čak 15 vozača se uguralo u jednu sekundu na izuzetno važnim posljednjim ovogodišnjim testiranjima u Jerezu.

Sve je započelo početkom veljače testiranjima u Maleziji, a završilo tek sada, na samom izmaku studenog, testiranjima u Jerezu. Nikad duža sezona je konačno gotova i slijedi dvomjesečna zabrana testiranja, tijekom koje će se MotoGP vozači moći malo odmoriti i zaliječiti rane, dok će inženjeri baš u tom periodu imati najviše posla jer moraju preko zime pripremiti što bolje motocikle za iduću sezonu.

Zbog toga su ova testiranja u Jerezu bila itekako važna, utoliko više što su testiranja u povremeno kišnoj i uglavnom hladnoj Valenciji prije desetak dana bila svedena na tek nekoliko sati jurnjave. Iako je i u Jerezu bilo prohladno, vremenski uvjeti su ipak bili povoljni, a sunce je najljepše ugrijalo Takaakiji Nakagamija, koji je drugog dana testiranja odvozio apsolutno najbrži krug u vremenu 1:37.495.

Japanac je dobro iskoristio činjenicu da kao privatnik ne mora testirati nove dijelove, nego se samo privikavati na Marquezovu ovogodišnju Hondu, koja mu, s puno boljim V4 agregatom, očito puno više odgovara od one prošlogodišnje. Marquez je imao dosta toga testirati na u mnoštvu dijelova promijenjenom Hondinom motociklu za iduću sezonu, no svejedno se i on uspio spustiti ispod 1:38 i odvoziti treće najbrže vrijeme, samo 25 tisućinki sporije od Nakagamija. A ovaj put je bio dosta brz i Jorge Lorenzo, koji je u međuvremenu još malo zaliječio ozljedu zapešća, ali i dobio izdašnije uporište na (lažnom) spremniku goriva, slično onoj nadogradnji koju je imao na Ducatiju. Uglavnom, Lorenzo je od Marqueza bio sporiji samo 0,135 sekunde i moći će mirne duše odraditi zimski san.

Ovo su bila izuzetno važna testiranja za Yamahu, koja i dalje pokušava uhvatiti korak. Iako su se Vinales i Rossi složili oko toga koju od dvije ponuđene verzije agregata za iduću sezonu treba nastaviti razvijati, ne može se reći da su pritom i jednako zadovoljni. Obojica tvrde da očekuju napredak po pitanju držanja i trošenja stražnje gume, no Vinales se s novim agregatom već u startu osjeća daleko bolje, dok je Rossi mišljenja kako je riječ o minimalnom i nedostatnom pomaku nabolje. Rezignirano je zaključio da je takav M1 dovoljan samo za 4. mjesto na utrci, a i to tek ako netko ispred njega padne.

Pritom je Vinales bio četvrti najbrži, dok je Rossi imao za pola sekunde sporije vrijeme te je dvodnevna testiranja završio kao jedanaesti, samo jedno mjesto ispred novajlije Quartararoa na Petronas Yamahi. Istovremeno, njegov timski kolega Morbidelli se preporodio otkad je s Honde presjeo na Yamahu i odvozio je 6. najbrže vrijeme, s manje od dvije desetinke zaostatka za Nakagamijem.

U Ducatiju su zadovoljni testiranjima i uvjereni da evolucija motocikla ide u pravom smjeru. U jednom trenutku su čak i isprbali aerodinamička krilca na stražnjem repu, ali je i bez njih Petrucci bio drugi najbrži, dok su Dovizioso i Miller završili sedmi i osmi. Odmah do njih se smjestio Moto2 prvak Bagnaia, koji se odlično privikava na ovogodišnji Ducati te je s manje od 4 desetinke zaostatka bio najbrži rookie.

I u Suzukiju su zadovoljni učinjenim. Rins i Guintoli su isprobavali nove aluminijske i karbonsko-aluminijske okvire, ali i evoluciju agregata, koji se još u Valenciji pokazao snažnijim od prethodnika. Čini se da se i rookie Mir dobro prilagođava na Suzuki te je završio testiranja kao petnaesti, odnosno posljednji unutar sekunde zaostatka.

Odmah do njega je završio Iannone, koji se još pokušava „sljubiti“ s Aprilijom, pri čemu mu nije pomoglo to što je u Valenciji ozlijedio nogu, pa je u Jerezu radio po skraćenom programu. Osim toga, Aleix Espargaro je zbog bolesti odvozio jedva desetak krugova, tako da je glavnina tereta isprobavanja novog motocikla pala na pleća Bradleyja Smitha, Aprilijinog novog testnog vozača.

U KTM-u su Polu Espargarou ponovo dali hrpu novih dijelova za testirati, dok Zarco i dalje pokušava RC16 uhvatiti za rep. Francuz se tješi time da može nizati hrpu jednako brzih krugova, problem je samo u tome što su ti krugovi 2 sekunde sporiji od najbržih. Da se teško priviknuti na KTM potvrđuje i to što su vozači momčadi Tech 3 završili na dnu poretka, s time da je rookie Oliviera preko noći skinuo jednu sekundu po krugu te se tako sasvim približio Syahrinu.

Sada slijedi dvomjesečni „lovostaj“ s prvom rundom zimskih testiranja zakazanom za 6. veljače. Prvog ožujka započinju testiranja u Kataru, nakon čega momčadi imaju samo desetak dana vremena da sve poslože prije prve utrke iduće sezone.

Posljednje ovogodišnje akcijske MotoGP fotografije s testiranja u Jerezu potražite u donjoj galeriji.

MotoGP testJerez18

fbmp ytmp imp