Motosport

Predstavljen Repsol Honda „Dream Team“ za 2019.

2019 rht presentation 08869

Rekonvalescentu Marquezu se prvi put na pozornici pridružio novi timski kolega i svježe ozlijeđeni Lorenzo, s gipsom na lijevoj ruci.

Zajedno imaju čak 12 naslova svjetskog prvaka i 8 naslova u kraljevskoj klasi, a osvojili su titule u posljednjih 8 od 9 godina (između njih se umiješao samo neprežaljeni Stoner). Otpisivanjem Pedrose i potpisivanjem ugovora s Lorenzom (i to navodno za „minimalac“) Alberto Puig je doista stvorio „Dream Team“. Pritom će sigurno imati i pune ruke posla, jer se Marquez s punim pravom može smatrati prvim vozačem Repsol Honde, a Lorenzo ne trpi da bude u ičijoj sjeni. Potvrđuju to i njegovi problematični odnosi s Rossijem i Doviziosom, kao dosadašnjim timskim kolegama.

No, to je most kojeg Puig tek mora prijeći. Zasad je veći problem što su i Marc Marquez i Jorge Lorenzo preko zime skupili podeblji medicinski dosje. Marquez je iskoristio pauzu za operaciju ranije ozlijeđenog lijevog ramena, koje mu je krajem prošle sezone počelo iskakati na dnevnoj bazi. Pokazalo se da je ozljeda bila teža nego što se mislilo, pa se i oporavak malo produžio. Odraditi će sva zimska testiranja, ali pitanje je hoće li Marquez na početku sezone biti u potpunosti fizički spreman. Lorenzo sigurno neće.

Naime, samo koji dan prije predstavljanja momčadi Repsol Honde u Madridu, Lorenzo je naletio na komadić blata na dirt track stazi u okolice Verone i pri padu slomio koščicu u lijevoj šaci. Podsjetimo, lijevu šaku je ozlijedio krajem prošle sezone, a iako ova nova ozljeda s tim nema izravne veze, Lorenzo je ipak morao na složenu operaciju.

Na prezentaciji momčadi su morali rasporiti lijevi rukav njegovog novog Repsol Honda kombinezona, kako bi mogao progurati ruku s gipsom, a iako bi fizikalne terapije uskoro trebale početi, Lorenzo će sigurno propustiti testiranja u Maleziji. Na početku sezone će svakako biti uhvaćen na lijevoj nozi, to više što će se neće imati dovoljno vremena naviknuti na Hondin motocikl, kojeg u svojim izjavama i dalje hvali.

S obzirom da se i Crutchlow oporavlja od kompliciranog prijeloma gležnja, Nakagami je jedini vozač Honde koji uoči testiranja u Maleziji nema zdravstvenih problema. No, on ionako vozi prošlogodišnji model, tako da će se Marquezu na stazi Sepang pridružiti i Hondin testni vozač Stefan Bradl, koji u trenutku dok ovo pišemo već juri u Jerezu. Iako neće biti radikalno drugačiji, RC213V će za 2019. biti promijenjen u skoro svakom dijelu. Marquez tvrdi da je najveća razlika u agregatu, ali promijenjen je i ovjes, dok okviru nije samo izmijenjena čvrstoća, nego bi i usis zraka trebao ići kroz samu glavu okvira.

Jasno biti će promjena na aerodinamici, no sve to ne možete naslutiti na ovim fotografijama jer su na njima prošlogodišnji motocikl u novim-starim grafikama. Inače, na prezentaciji momčadi u Madridu naglasak je bio na 25 godina uspješnog partnerstva španjolskog Repsola i japanske Honde, pa su tako na predstavljanju bili i Mick Doohan i Alex Criville, sa svojim pobjedničkim dvotaktnim strojevima.

2019 rht presentation 8306

 

2019 rht presentation 8322

 

 

fbmp ytmp imp