Motosport

MotoGP: Lorenzo srušio sve osim Marqueza

5d065e397a4b15.83909478

Nakon odličnog otvaranja utrke, Lorenzo je klizećim startom srušio Rossija, Doviziosa i Vinalesa, te Marquezu raskrčio put do pobjede i bitno olakšao put do eventualnog naslova prvaka.

Nakon što je u pauzi između dvije utrke bio u centrali HRC-a u Japanu, kako bi mu uzeli mjere, Lorenzo je za vikend u Barceloni dobio proširenja s gornje strane „spremnika goriva“, koja su mu pružila dodatno uporište kod kočenja. I dalo je to rezultata. U kvalifikacijama je bio deseti, a onda je odlično startao i započeo svoju najbolju utrku otkad je za upravljačem Repsol Honde. Na žalost mnogih, a ne samo njega, sve to je kratko potrajalo.

U drugom krugu, na kočenju za oštar i problematičan zavoj broj 10, Lorenzo je napao Vinalesa kako bi mu preoteo treće mjesto. Istovremeno se njegov timski kolega Marquez probijao u vodstvo ispred Doviziosa, koji je pritom morao i malo uspraviti motocikl, zbog čega je prebrzi Lorenzo još malo stisnuo kočnicu i pustila je prednja guma. Budući da je riječ o izuzetno tijesnom zavoju, a bila je i velika gužva, Lorenzova Honda je pokosila Doviziosa i Vinalesa, a onda se ispriječila i ispred Rossija, koji se umalo uspio izvući, ali je na kraju ipak pao.

Budući da je Dovizioso prvi pratitelj Marqueza u borbi za naslov prvaka taj incident bi mogao bitno utjecati na rasplet prvenstva, a svakako je bitno utjecao na rasplet utrke u Barceloni. Naime, Marquez je iskoristio taj kaos iza svojih leđa i nanizao nekoliko krugova kako bi dodatno pobjegao preostalim progoniteljima.

hg389js

 

Činilo se da idućih nekoliko krugova drugoplasirani Petrucci zapravo blokira sve iza sebe i tako olakšava posao Marquezu da pobjegne na više od 4 sekunde prednosti. No stvari se nisu bitno promijenile ni kad bi se Rins sa Suzukijem ili Quartararo s Yamahom probili na drugo mjesto. Istina, odličan Quartararo se u samoj završnici uspio malo približiti Marquezu, no nije mogao bolje od toga da u svojoj tek 7. utrci u kraljevskoj klasi osvoji drugo mjesto i tako postane drugi najmlađi vozač koji je ikad stajao na MotoGP podiju.

Dvije sekunde kasnije je ciljem prošao Petrucci s Ducatijem, dok je Rins završio kao četvrti, nakon što je, tijekom doista bespoštedne borbe s Petruccijem u jednom trenutku sišao sa staze i potonuo na 6. mjesto. U paketu s njim su redom ciljem prošli Miller i Mir, kojem je to rezultat karijere, dok je, s dodatnih 10 sekundi zaostatka, vrlo dobar sedmi bio Pol Espargaro s KTM-om, s t time da je samo 13 vozača završilo utrku.

Takvim razvojem događaja, Dovizioso odjednom za Marquezom kaska 37 bodova, s time da su se Talijanu bodovno sasvim pridružili Rins i Petrucci. Usprkos tome što ga je srušio Lorenzo, Rossi je ostao na petom mjestu u ukupnom poretku, ali sada je već u ogromnom minusu od 68 bodova.

I nije Marquez slavio samo u MotoGP-u, nego i u klasi Moto2. S time da je ovdje ipak riječ o Alexu Marquezu, koji je prvi put u karijeri nanizao 3 uzastopne pobjede. U stilu svog starijeg brata, Alex je pobijedio s glatkih 2 sekunde prednosti ispred Luthija, obojica na Kalexu, dok je treći bio Navarro na Speed Up motociklu. Njih trojica su, točno tim redoslijedom, u ukupnom poretku preskočili dosad vodećeg Baldassarrija, koji je već treći put ove sezone utrku završio padom.

U očekivano uzbudljivoj Moto3 utrci, prokletstvo je pratilo one koji bi se drznuli povesti. Tako se prvo Dalla Porti pokvario motocikl dok je bio vodstvu, a onda je ista sudbina dočekala i Arbolina. Nakon brojnih izmjena na samom vrhu, u posljednjim krugovima je vodio Toba, no on je pao u tom kritičnom zavoju broj 10, samo nekoliko stotina metara prije cilja. Pritom su malo preširoko otišli Canet i Vietti, dok se McPhee morao čudesno spašavati od pada, što je sve iskoristio Ramirez i probio se do prve pobjede u karijeri. Iza njegove Honde su ciljem projurila dva KTM-a u rukama Caneta i Viettija, pri čemu je Canet povećao svoje vodstvo u odnosu na Dalla Portu, ali i Antonellija koji je završio 11.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 7 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 140
2. A. Dovizioso – Ducati – 103
3. A. Rins – Suzuki – 101
4. D. Petrucci – Ducati – 98
5. V. Rossi – Yamaha – 72

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 111
2. T. Luthi – Kalex – 104
3. J. Navarro – Speed Up – 89
4. L. Baldassarri – Kalex – 88
5. M. Schrotter – Kalex – 73

Moto3
1. A. Canet – KTM – 103
2. L. Dalla Porta – Honda – 80
3. N. Antonelli – Honda - 75
4. C. Vietti – KTM – 68
5. J. Masia – KTM - 65

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp