Motosport

MotoGP: Vinales najbrži, Marquez na operaciju

yfr editorial use pictures 16

U Jerezu su održana posljednja ovogodišnja testiranjima, na kojima je Marquez ozlijedio desno rame, kojeg je odlučio operirati po kratkom postupku.

Samo nekoliko dana nakon testiranja u Valenciji, u kojima su sve tvorničke momčadi osim Aprilije isprobale nove motocikle za iduću sezonu, u Jerezu je uslijedila i posljednja ovogodišnja runda testiranja. Tu momčadi nisu mogli do kraja ispuniti plan testiranja jer je u ponedjeljak bilo dosta padova i crvenih zastava, a povremeno je padala i kiša, koja je u utorak počela ozbiljnije lijevati poslijepodne.

Glavna vijest prvog dana testiranja odnosila se na nezgodan pad Marqueza u posljednjem zavoju, pri čemu je iščašio desno rame. Iako je iduće jutro odvozio i svoje najbrže vrijeme, Marquez je odmah potom odlučio krenuti u Barcelonu gdje bi ga doktor Mir trebao u srijedu preventivno operirati. Sve kako se situacija ne bi zakomplicirala kao s lijevim ramenom kojeg je operirao prije godinu dana, nakon što mu je počelo iskakati praktično samo od sebe. Pritom je Marquez otkrio da je probleme desnim ramenom imao još od pada u Tajlandu, a onda ga je dodatno ozlijedio padom u Maleziji, prije nego ga je sad iščašio u Jerezu. Iako slična, operacija bi trebala biti lakša od one prošlogodišnje, što znači da bi Marquez trebao biti spreman za prvu rundu idućih testiranja, početkom veljače u Maleziji.

Uz sve to, Marquez je uspio biti drugi najbrži u Jerezu, iako sa skoro 7 desetinki zaostatka za Vinalesom, a odlično su bili raspoloženi i vozači Suzukija, Rins kao treći, a Mir kao peti najbrži. No, kao uvijek, na testiranjima su od samih vremena bitno važniji dojmovi vozača.

Tako su Vinales i Rossi i dalje gladni veće maksimalne brzine, ali su svejedno potvrdili napredak po pitanju snažnijeg agregata i novog okvira. S njima se sad slažu i Quartararo i Morbidelli, koji su u Jerezu prvu isprobali evoluciju Yamahin agregat, ali u starom okviru i oplatama.

I u Ducatiju su zadovoljni napretkom po pitanju skretanja motocikla u sredini zavoja, dok je Marquez nastavio testirati evoluciju Hondina motocikla za 2020. Mir i Rins su zadovoljni novim Suzukijevim agregatom i spremni za ozbiljnije testiranje novog okvira i ciklistike u Maleziji. Pol Espargaro je ponovo jurio na novom KTM-u s ovalnim umjesto okruglim glavnim cijevima čeličnog okvira te bio među deset najbržih, dok je njegov brat Aleix isprobao aerodinamične dodatke na prednjem kotaču Aprilije, u iščekivanju potpuno novog motocikla koji bi trebao biti spreman do testiranja u Maleziji.

U Jerezu nije vozio Karel Abraham, koji je dobio otkaz u momčadi Avintia, čime je popločan put da na satelitskom Ducatiju GP19 ipak završi Zarco. Čini se da Ducati i Dorna cijeloj priči daju siloviti vjetar u leđa, no službene potvrde tog transfera još nema, a s obzirom na sve to što se događalo oko Francuza posljednjih mjeseci, ne treba isključiti mogućnost da dogovora na kraju ni ne bude.

Fotografije i rezultate testiranja u Jerezu pogledajte u donjoj galeriji.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp