Motosport

Kako ostati „cool“ nakon nesreće pri 300 km/h?

Maveric Vinales11

Vinales i Morbidelli su na prethodne dvije MotoGP utrke u Austriji imali sreću u nesreći nakon padova pri velikoj brzini. Kako se nakon toga mogu vratiti jurnjavi, i kako se općenito nose sa stresom kojem donosi utrkivanje na najvišem nivou?

O incidentu u kojem je Zarco zakačio Morbidellija pri više od 300 km/h, pa su njihovi jureći motocikli umalo pokosili Vinalesa i Rossija već smo imali osvrt, a tek se spremamo napisati analizu o tome kako je tjedan dana kasnije, na istoj austrijskoj stazi, Vinales ostao bez kočnica pri više od 300 km/h, pa se bacio s motocikla pri 220 km/h. Ovdje vam prenosimo izjave o tome kako se Morbidelli i Vinales općenito nose sa sveukupnim stresom utrkivanja, kao i očekivanjima da budu pri vrhu sve brutalnijeg MotoGP prvenstva.

Morbidelli A925436

"Za mene je to definitivno kombinacija između učenja i održavanja uma slobodnim, oštrim, aktivnim i spremnim za reakciju", objašnjava Morbidelli. „Radim naporno, ali rekao bih da malo više naginjem na emotivnu stranu. Volim biti u pravom stanju uma prije nego što skočim na svoj motor.

“Od mame Cristine (rodom Brazilka, op.a.) naslijedio sam ljubav prema sambi, prirodi i životu. Mir i opuštanje dolaze s brazilske strane obitelji, osjećaj da se jednostavno prepustim i krenem. A od svog oca Livija naučio sam da budem što ozbiljniji u poslu. Te dvije duše koegzistiraju u meni. Prijatelji i motori prate me cijeli život. Motori su sloboda i zabava, poput sambe.”

Naš nedavni intervju s Morbidellijem, netom prije no što je u Brnu došao do svog prvog podija, pročitajte OVDJE.

Morbidelli 03

Za vozača tvorničke Yamahe, Vinalesa, sve je u timskom radu. Bivši svjetski Moto3 prvak, koji je sada u svojoj petoj sezoni kraljevske klase, osvojio je dosad 7 pobjeda i 25 podija.

“Po meni, uvijek postoje šanse i mogućnosti “, kaže Vinales. „Mali broj bodova trenutno razdvaja najbolje vozače, pa iako je sezona kraća, još uvijek ima dosta utrka u kojima se može dogoditi bilo što.”

Provoditi vrijeme s ekipom je ključno, a razumijevanje svakog dijela njegove Yamahe YZR-M1 s više od 250 KS, zajedno sa timom inženjera koji čine da se kotači vrte, od presudnog je značaja za ublažavanje pritiska tijekom natjecateljskog vikenda.

“Obično samo pokušavam uživati u vremenu na stazi i sa svojom ekipom,” nastavlja Vinales. „Provodim puno vremena u garaži sa svojim inženjerima i dijelimo isti osjećaj. Kako se nosim s pritiskom? Na isti način. Nastojim izbjeći to da puno vremena provodim sam. Ostajem u garaži koliko mogu sa svojim timom. Što više radimo zajedno na motoru, to se više oslobađam napetosti. Jer onda radim nešto i tako skrećem pažnju da ne budem pod stresom.”

 D6G1415 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp