Motosport

Max Biaggi jurio 408 km/h

BiaggiVoxan1

Legendarni i neuništivi Biaggi je na francuskom aerodromu s električnim Voxanom oborio 11 brzinskih rekorda.

Max Biaggi već neko vrijeme ne vozi utrke, ali to ne znači da se umirovio. Štoviše, radi na sve strane. Ambasador je talijanske Aprilije, vlasnik Moto3 momčadi švedsko-austrijske Husqvarne i lovac na rekorde za upravljačem francuskog Voxana. Naime, ime tog nekadašnjeg proizvođača zanimljivih motocikala (test njihovog modela Street Scrambler 1000 pročitajte OVDJE) je već dugo u vlasništvu tvrtke Venturi, koja obara rekorde za električne automobile, pa su isto naumili raditi i s električnim motociklima.

Inače, pandemija koronovirusa je poremetila originalne planove da se brzinski rekordi za električne motocikle obaraju na velikom slanom jezeru u Boliviji, pa je sve odrađeno proteklog vikenda na francuskom aerodromu Chateauroux. Na tamošnjoj 3,5 km dugačkoj pisti Voxan Wattman nije mogao dokraja protegnuti svoje noge, no utoliko su rezultati impresivniji.

Tako je ostalo zabilježeno (i potvrđeno od strane FIM-a) da je nakon letećeg starta Max Biaggi na mjerenom kilometru (prvo u jednom, pa onda i u drugom smjeru) vozio prosječnom brzinom od 366,94 km/h i tako postavio rekord u kategoriji električnih „semi-streamlinera“. S time da je GPS pokazao kako je Biaggi u jednom trenutku dohvatio i brzinu od 408 km/h.

BiaggiVoxan3

Osim na oklopljenom „semi-streamlineru“, Biaggi je jurio i na „golom“ Wattmanu od 367 KS, na kojem mu je izmjeren prosjek na letećem kilometru od 349,38 km/h. Maksimalna brzina je bila 372 km/h što samo po sebi djeluje zastrašujuće za jedan naked (fotografija na samom vrhu).

Podaci su bili još impresivniji kad se mjerio prosjek na letećih četvrt milje. Tu je Biaggi jurio s prosječnih 357,19 km/h na naked verziji, odnosno 394,45 km/h na oklopljenom motociklu. Dakako da je to samo potenciralo želju da se na golemim prostranstvima nekog suhog slanog jezera, kad to pandemija dopusti, prebaci i prosjek od 400 km/h. Inače, Biaggi je oborio ukupno 11 brzinski rekorda u različitim kategorijama, no mora se priznati da u većini tih kategorija dosad ni nije postojao neki priznati rezultat.

Nakon što je jedini slobodni vikend potroši na jurcanje francuskim aerodromom, Biaggi bi iduća tri vikenda trebao provesti u MotoGP paddocku, kao ambasador Aprilije i vlasnik momčadi Husqvarne.

BiaggiVoxan2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp