Motosport

MotoGP: Mir i Suzuki nadohvat naslova

mgp13mirrinsr2

Ako je Ducati imao loš vikend, onda je onaj od Yamahe bio katastrofalan. Suzuki je istovremeno briljirao na prvoj od dvije utrke u Valenciji.

Joan Mir je do dolaska u Valenciju već iza sebe imao krasan niz stajanja na pobjedničkim postoljima, a i imao je i malo ali slatko u vodstvo u ukupnom poretku. Nedostajala mu je samo pobjeda da zaokruži priču. Nakon prvog od dva vikenda u Valenciji ima i to, a i njegovo vodstvo se, dvije utrke prije kraja sezone, baš krasno rastegnulo.

S time da Mir do te prve pobjede nije želio doći pod svaku cijenu. Nakon dobrog starta utrke, oba vozača Suzukija su na iznimno zavojitoj stazi Ricardo Tormo iskoristili okretnost i oštrinu svog motocikla da kroz spori zavoj broj 11 obiđu Pola Espargaroa na KTM-u. Nakon toga je Mir samo strpljivo slijedio timskog kolegu Rinsa, bez da ga je previše agresivno napadao. No, svakako ga je pritiskao, što je rezultiralo time da je na ulasku u već spomenuti zavoj broj 11 Rins pogriješio kod ubacivanja u stupanj niže i otišao preširoko. Mir je istog trenutku iskoristio tu priliku i provukao se u vodstvo, pa iako nije uspio daleko pobjeći, njegova pobjeda ni u jednom trenutku nije bila upitna. Rins je istovremeno čvrsto držao peto mjesto i bila je to prva dvostruka pobjeda Suzukija još od 1982. godine,

mgp13joan mirr13

Pol Espargaro ponovo nije uspio stići do svoje prve pobjede, no sa samo 1,2 sekunde zaostatka je još jednom potvrdio koliko je KTM napredovao ove sezone. Isto tako, Nakagami ponovo nije došao do svog prvog podija, ali je osvajanjem još jednog četvrtog mjesta s LCR Hondom potvrdio koliko je on napredovao, baš kao Oliviera, koji je s Tech3 KTM-om prošao ciljem kao peti. Miller je osvajanjem 6. mjesta bio najbolji vozač Ducatija, dok je Dovizioso završio kao tek 8, što znači da je pao na 6. mjesto u ukupnom poretku.

Općenito je to bio još jedan loš vikend za Ducati, ali katastrofalan za Yamahu. Prvo su (preblago) kažnjeni oduzimanjem bodova u konkurenciji konstruktora i momčadi zbog toga što je otkriveno da su na prve dvije utrke sezone koristili ispušne ventile koji ne odgovaraju specifikacijama. Taj šlamperaj zaslužuje jedan poseban osvrt, to više što je uzrokovao i probleme s pouzdanošću, pa je izravno zbog toga Vinales uoči utrke morao posegnuti i za šestim pogonskim agregatom. U ovoj skraćenoj sezoni je dozvoljeno koristiti samo 5 agregata, zbog čega je Vinales morao krenuti iz boksa, te su se već samim time bitno smanjile njegove šanse za osvajanje naslova.

43 jack miller ause 2 11.gallery full top md

Fabio Quartararo je cijeli vikend bio neraspoložen, a onda je u utrci pao, pa se podigao i osvojio samo 2 boda za četrnaesto mjesto. I Morbidelli se, nakon sjajne pobjede na prošloj utrci, sad mučio u Valenciji i završio kao tek 11, dok se Rossi, nakon pauze zbog koronavirusa, vratio utrkivanju, ali mu se ugasio motor te je morao odustati.

Zahvaljujući svim tim peripetijama, Mir sad ima velikih 37 bodova više od Quartararoa i svog timskog kolege Rinsa, u trenutku kad je još samo 50 bodova u igri. To znači da mu je za tjedan dana na istoj stazi dovoljno završiti na bilo kojoj stepenici pobjedničkog postolja pa da tako već utrku prije kraja potvrdi osvajanje naslova prvaka. Vinales je sad 41 bod u minusu, dok Morbidelli i Doviozioso sa 45 bodova zaostatka jedva da još imaju i puke teoretske šanse.

MotoGP ukupni poredak (nakon 12 utrka):
1. J. Mir – Suzuki – 162 bodova
2. F. Quartararo – Yamaha – 125
3. A. Rins – Suzuki - 125
4. M. Vinales – Yamaha – 121
5. F. Morbideli – Yamaha - 117
6. A. Dovizioso – Ducati – 117

mgp13celebration5

I dok se pitanje prvaka u klasi MotoGP počelo razrješavati, u klasi Moto2 se situacija dodatno zakomplicirala. Odnedavno ukupno vodeći Sam Lowes je pao u trenutku dok je držao drugu poziciju. To je olakšalo put do pobjede Marcu Bezzecchiju, koji je time zadržao barem teoretske šanse za osvajanje naslova. Martin i Gardner su prošli ciljem kao drugi i treći, dok se Enea Bastianini osvajanjem četvrtog mjesta vratio na vrh ukupnog poretka. Konačno je i Marini bio solidan te je osvojio 6. mjesto, što znači da je i on još uvijek u igri za naslov, ali trebao bi na preostale dvije utrke doista briljirati, što s obzirom na njegovu trenutnu formu ne djeluje baš izvjesno.

Moto2 ukupni poredak (nakon 13 utrka):
1. E. Bastianini – Kalex – 184
2. S. Lowes – Kalex- 178
3. L. Marini – Kalex – 165
4. M. Bezzecchi – Kalex – 155
5. J. Martin – Kalex - 125

72 marco bezzecchi ita dsc6554.gallery full top md

Lijepo su se zakuhale stvari i u klasi Moto3. Vietti je katapultiran sa svog KTM-a u ranoj fazi utrke, zbog čega je ukupno vodeći Arenas morao naglo zakočiti, pa se u njega zaletio Lopez. Arenas se uspio dovući do boksa gdje su mu osposobili motocikl, nakon čega se s nekoliko krugova zaostatka vratio na stazu i čak ometao svog glavnog konkurentu Oguru, prije nego je dobio crnu zastavu. Ogura je utrku završio kao treći i tako se, iako nema još nijednu jedinu pobjedu, na samo tri boda približio Arenasu. Do svoje prve pobjede u karijeri je konačno došao Raul Fernandez, dok je kao drugi ciljem prošao Sergio Garcia.

 

Moto3 ukupni poredak (nakon 13 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 157
2. A. Ogura – Honda – 154
3. C. Vietti – KTM - 137
4. T. Arbolino – Honda – 134
5. J. Masia – Honda - 133

367277 Raul Fernandez Red Bull KTM Ajo KTM RC4 Circuit Ricardo Tormo ESP 2020 11 08 16

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp