Motosport

MotoGP: Dovizioso će pauzirati iduće sezone

aDovizioso2021 1

Umjesto da bude test vozač, Dovizioso je uzeo godinu dana za razmišljanje. Možda se vrati 2022.

Realno gledajući, bilo je poprilično jasno kako Andrea Dovizioso nema previše manevarskog prostora nakon što je u kolovozu objavio da ne želi produžiti ugovor s Ducatijem za iduću sezonu. Pregovori s KTM-om su zapeli već prije toga, vjerojatno zbog prevelikih zahtjeva Doviziosa, tako da su oni angažirali njegovog sadašnjeg timskog „kolegu“ Petruccija za momčad Tech3.

Jedina moguća opcija bila je Aprilia, ako se produži suspenzija Iannoneu, što se upravo i dogodilo. Međutim, i u tim pregovorima je Dovizioso tražio previše, s time da vjerojatno nije bio problem samo u njegovoj plaći, nego je trostruki MotoGP viceprvak navodno želio da Piaggio bitno više novca ulije u razvoj Aprilijinog motocikla, kako bi ovaj postao konkurentan.

U posljednje vrijeme se sve svelo na to da bi Dovizioso mogao iduće godine postati testni vozač, pri čemu su spominjali svim konstruktori osim Ducatija. U tim pregovorima možda i nije sve zapelo na visini honorara, nego na želji Doviziosa da uživa u slobodi. Naime, navodno je želio iduće godine voziti motokros utrke u talijanskom ili regionalnom prvenstvu, što momčadima s kojima je pregovarao sigurno nije odgovaralo jer tu postoji veliki rizik da se Dovizioso ozlijedi, baš kao što je to i bio slučaj uoči početka ovogodišnje MotoGP sezone, kad je na jednoj lokalnoj motokros utrci slomio ključnu kost. A testni vozač mora biti zdrav, ne samo kako bi mogao testirati, nego i po potrebi u svakom trenutku uskočiti kao zamjena za ozlijeđenog MotoGP vozača.

Dovizioso2021 2

No, možda je još veća prepreka bila u tome što se Dovizioso, to je sad očito, želi vratiti u MotoGP prvenstvo 2022. godine. Jasno je da MotoGP konstruktorima ne odgovara da cijelu godinu razvija i testira njihov motocikl, a onda potpiše ugovor za konkurenciju i oda sve tajne.

Bilo kako bilo, Dovizioso je sad i službeno objavio da iduće godine želi biti slobodan, bez ikakvih obveza, pa se onda za 2022. godinu možda vrati u MotoGP prvenstvo ako „nađe projekt kojeg pokreće jednaka strast i ambicija kao i njega samog“. Teško je u ovom trenutku reći koji bi to projekt mogao biti, to više što će početkom te sezone Talijan imati već 36 godina na svojim plećima. A iako je teoretski i dalje u borbi za naslov, njegovi ovogodišnji nastupi, sa samo jednom pobjedom, mu nisu baš najbolja reklama.

Dakle, kad će tražiti angažman za 2022. onda će mu glavni adut biti iskustvo, a to znači da će biti zanimljiv samo konstruktorima u razvoju (opet Aprilija?) ili pak nekoj novoj i ambicioznoj privatnoj momčadi (satelitska momčad Aprilije ili Suzukija?). A možda na kraju ipak završi i na KTM-u, kao zamjena za Petruccija koji teško da će ostati duže od jedne sezone u Doviziosovoj bivšoj momčadi Tech3.

U svakom slučaju, tijekom 2021. će nam nedostajati studiozni i brzi Andrea Dovizioso, no isto tako ne možemo reći da su otkad nema takvih „institucija“ kao što su Pedrosa i Lorenzo utrke išta lošije. Upravo suprotno.

Dovizioso2021 3

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com