Motosport

Ducati je prvi predstavio MotoGP momčad za 2021.

Miller and Bagnaia 3 UC218134 Mid

Tvornička momčad Ducatija nema samo nove vozače, nego po prvi put i novog sponzora, a djelomično je novi i Desmosedici GP.

Idemo prvo riješiti ono što predstavlja iznenađenje. Naime, tvorničkoj momčadi Ducati po prvi put glavni sponzor nije Philip Morris, koji je u posljednje vrijeme bi zastupljen kroz naljepnicu Mission Winnow. Tako s novim sponzorom dolazi i novo ime momčadi Ducati Lenovo Team, s time da su sigurno manje dobili od Lenova, koji je ionako bio jedan od sponzora od 2018. godine, nego što su izgubili odlaskom Philip Morris, koji već godinama nije mogao reklamirati cigarete, pa su naplaćivali sponzorstvo time što su u „hospitality“ tvorničke momčadi Ducati dovodili svoje poslovne partnere i druge cijenjene goste. Prošle godine to nisu mogli zbog Covid protokola, a i ove godine će tu biti velikih ograničenja, što je možda bila kap koja je prelila čašu.

Je li to potencijalno smanjenje sponzorskog novca pripomoglo tome što praktično nisu ni ponudili novi ugovor skupocjenom Doviziosu? Možda, ali ionako su bili evidentno narušeni odnosi s tvorničkim vozačima, pa su Doviziosa su poslali u (privremenu?) mirovinu, a Petrucci je završio na Tech3 KTM-u. Umjesto te dvojice veterana na scenu stupaju mlade snage.

Miller and Bagnaia 6 UC218128 Mid

Jack Miller i Pecco Bagnaia su bili timski kolege i protekle dvije sezone u momčadi Pramac Ducati, što znači da za ovu sezonu ne mijenjaju motocikl, nego samo garažu. Mogu li oni nakon prošlogodišnjeg konstruktorskog naslova donijeti Ducatiju prvi vozački naslov prvak još tamo od 2007. i Stonera? Teško, ali ako nas je prethodna sezona ičemu naučila onda je to da ništa nije nemoguće.

26-godišnji Jack Miller je prošlu sezonu završio kao tek 7. ukupnom poretku, ali je skupio samo 3 boda manje od četvrtog Doviziosa, s time da je imao i dosta peha. Dva puta mu je pobjeda pobjegla u zadnjem krugu, a u Misanu je njegov Ducati inhalirao foliju s vizira Quartararoa, dok mu je u kišnom Le Mansu izdahnuo pogonski agregat u trenutku kad se borio za pobjedu. Sigurno nije baš prvi favoriti za ovu sezonu, ali teško da će Miller još dugo ostati na onoj jednoj pobjedi s Hondom iz 2016. godine. A hoće li se u bliskoj budućnosti boriti i za titulu svjetsku prvaka ovisi i o tome kako će se Australac moći nositi s povećanim pritiskom i obvezama koje nosi članstvo u tvorničkoj momčadi.

Desmosedici GP 3 UC218068 Mid

24-godišnji Pecco Bagnaia je prošlu sezonu okončao kao tek 16. ukupnom poretku, što je rezultat toga što je završio samo 5 od 14 utrka, čemu je kumovao i lom noge zbog kojeg je propustio nekoliko utrka. Vratio se u Misanu i tu je vodio dok nije pao u završnici utrke, a i u Jerezu je držao drugu poziciju do kvara na V4 agregatu. U Ducatiju i dalje vjeruju u njega, a na njemu je da to povjerenje konačno opravda ove sezone.

Pandemija je kumovala zamrzavanjem razvoja agregata tijekom 2020. i 2021, ali Dall'Igna tvrdi da su tijekom zime vrijedno radili na ostalim elementima motocikla. Izvana se ne vidi neka bitna razlika, ali ovakva predstavljanja ionako služe da se predstave nove boje, a zataji sve drugo što se može. Rekli bi da je glavno pitanje jesu li uspjeli prilagoditi Desmosedici GP stražnjoj Michelinovoj gumi, no taj je problem prošle sezone ionako mučio Doviziosa i Pretruccija, a ne toliko Millera i Bagnaiu.

Desmosedici GP Details 2 UC218081 Mid

 

Desmosedici GP Details 9 UC218087 Mid

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp