Motosport

Premijera tvorničke momčadi Yamahe bez Rossija

Vinales Quartararo 15

Prvi put od 2021. na nosu tvorničkog M1 nije žuti broj 46. S Rossijem se za radno mjesto zamijenio Fabio Quartararo, nova velika nada Yamahe, baš kao što je to nekad bio i njegov timski kolega Vinales.

Ne trebate gubiti vid tražeći razlike u odnosu na prošlogodišnji M1, jer grafike su ostale iste, a i sami motocikli na fotografijama su iz prošle sezone. Što ne znači da novosti neće biti, jer u Yamahi tvrde da se japanski inženjeri ubijaju od posla, kako bi za 2021. pripremili novi motocikl. Razvoj agregata je zamrznut, ali zato mogu raditi na ostalim dijelovima, pri čemu se za vrijeme virtualne prezentacije na popisu želja najviše spominjala konzistentnost. A to je i razumljivo, jer Yamaha je prošle godine odnijela pobjede na čak 7 od 14 utrka, ali su oscilacije u formi, od staze do staze, i od vozača do vozača, bile ogromne, i tako su na kraju svi ostali kratkih rukava.

Doduše, Morbidelli je na kraju postao viceprvak na satelitskom M1, a Yamaha bi osvojila konstruktorski naslov da im nisu oduzeli bodove osvojene na prvim utrkama, nakon što se uspostavilo da su koristili ventile drugačije od onih koje su specificirali uoči sezone. Da stvar bude gora, ti sporni ventili su rezultirali i oštećivanjem pogonskih agregata, no ta blamaža se sigurno neće ponoviti u 2021.

2021 YZR M1 12 20 01

Zato će se ponoviti zaostatak po pitanju maksimalne brzine, kao jedan od glavnih razloga što je s M1 teško pretjecati, pa su tako vozači Yamahe uglavnom pobjeđivali tako da su vodili utrku od samog početka. Iznimka je trostruki pobjednik Morbidelli, koji je u Valenciji u zadnjem krugu preoteo pobjedu Milleru na Ducatiju. No ovdje bi trebali govoriti o tvorničkoj momčadi Yamahe, dok je Morbidelli član satelitske momčadi Petronas, u kojoj će mu se ove sezone, kao timski kolega, pridružiti mentor Valentino Rossi.

U suprotnom smjeru je otišao Fabio Quartararo (#20), koji je prošle sezone slavio tri puta, ali na posljednjih 6 utrka nije imao plasman bolji od osmog mjesta, pa je tako i završio kao tek 8. u ukupnom poretku. Svejedno, Francuz još nema ni 22 godine i svakako predstavlja veliki potencijal, pod uvjetom da, baš kao i M1, dohvati konstantnost u formi. Za to će trebati postići i emotivnu stabilnost, koja mu očito još fali, ali ni izbliza u tolikoj mjeri kao što je to slučaj s njegovim novim timskim kolegom Maverickom Vinalesom (#12).

Vinales Quartararo 08

Španjolac je i prošle godine pokazao da u raspoloženju i ambicijama ide iz krajnosti u krajnost, kao i da je sklon donošenju krivih odluka. Tako se u Austriji morao baciti s motocikla na kraju startno ciljne ravnice jer nije slušao preporuku Bremba i tako je ostao bez kočnica. A u Le Mansu je krenuo bez „launch controla“ jer je računao da će on (i to na mokrom asfaltu!) bolje startati po sluhu, samo nije računao s time da zbog buke ostalih dvadeset MotoGP motocikala na startnoj rešetki neće čuti svoj motor.

Na neki način, Vinales je imao sreće što je ugovor s Yamahom za 2021. i 2022. potpisao i prije početka prošle sezone. Istina, u ukupnom poretku je završio tri mjesta ispred Quartararoa, ali je samo jednom pobijedio i to kad je ispred njega u završnici utrke pao dotad vodeći Bagnaia. Na ime staža, Vinales bi trebao biti prvi vozač momčadi, ali moglo bi se reći da Yamaha ima dva otprilike jednako vrijedna vozača, s time da su dugoročne prognoze ipak bolje za Quartaroa.

2021 YZR M1 12 20 02

Yamaha za 2021. ima i novog testnog vozača. Nakon kratkotrajne suradnje s Folgerom, pa obostranog razočaranja s Lorenzom, sad je u toj ulozi Cal Crutchlow, što je itekako zanimljivo rješenje. Britanac ima ogromnog iskustva s Hondom, a uz to se ne boji reći što misli, tako da bi mogao biti od velike pomoći japanskim inženjerima Yamahe.

Za kraj, iako će Rossi voziti za satelitsku momčad Petronas, on će i dalje imati tvorničku podršku Yamahe. Uz to, uspjelo mu je dobiti i ugovor po kojoj će službenu odjeću tvorničke momčadi odsad isporučivati (i naplaćivati) njegova tvrtka VR46 Racing. A virtualna prezentacija momčadi je iskorištena i da se potvrdi kako je Yamaha s Dornom potpisala novi petogodišnju ugovor o nastupanju u MotoGP-u barem do kraja 2026. godine. Inače, ove sezone će slaviti 60. godina od prvog pojavljivanja u svjetskom GP prvenstvu, a u međuvremenu su osvojili 38 vozačkih i 37 konstruktorskih titula.

yfr editorial use pictures 201908094562 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp