Motosport

Johann Zarco oborio rekord s 362,4 km/h

Zarco 362

Zarco je postao prvi MotoGP vozač koji je probio barijeru od 360 km/h, odnosno 100 metara u sekundi.

Na nedavnim testiranjima je dohvatio rekordnih 357,6 km/h, no službeni rekord se može postaviti samo za vrijeme natjecateljskog vikenda. I Zarco ne samo da je to učinio, nego je i otišao korak dalje i postao prvi (i zasad jedini) MotoGP vozač koji je prebacio 360 km/h. Konkretno, za vrijeme slobodnog treninga broj 4 je nekih 270 m prije kraja 1.068 m dugačke ravnice na stazi Losail dohvatio 362,4 km/h, što znači da je u jednoj sekundi prevalio 100,67 metara. Nakon toga nije uspio adekvatno usporiti za prvi zavoj te je produžio kroz pijesak, ali rekord svejedno vrijedi.

Inače, dosad je brzinski rekord bio u rukama Doviziosa, koji je 2019. u Mugellu dohvatio 356,7 km/h. Uz to što je Zarco ove subote demolirao njegov rekord, Dovoziosa je nadmašio i rookie Jorge Martin s 358,8 km/h, ali i Jack Miller s 357,6 km/h. Isti trojac, u nešto drugačijem rasporedu, sad zauzima i pozicije od 7 do 9 na toj top 10 listi, koja je i dosad bili rezervirana isključivo za vozača Ducatija, ali i isključivo za stazu u Mugellu. I zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li ove godine u Mugellu pasti neki novi brzinski rekordi.

S time da nije isključeno da novi rekord još vidimo i u Kataru. Ne nužno ove nedjelje na utrci, kad bi prema ranijim najavama trebao puhati vjetar u prsa, ali možda idući vikend, kad se također voze utrke na stazi Losail. Ova prva utrka u Kataru je na rasporedu u 19 sati, a možete je pratiti na Sportklub televiziji.

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp