Motosport

Zarco jurio 358 km/h, a Katar će ih sve cijepiti

Zarco rekord 358

Postavljen je neslužbeni brzinski rekord, a doznali smo i da će država Katar cijepiti sve uključene u MotoGP.

Dakle, ponuda za cijepljenje ne vrijedi samo za MotoGP vozače, nego za sve koji su dio tog cirkusa na dva kotača, odnosno koji su u tzv. balonu, a njih je otprilike 1.500. Jasno, za pretpostaviti da doista malo tko od njih spada u one ugrožene skupine, koje imaju prioritet pri cijepljenju, no Dorna se ne mora bojati moralnih implikacija cijele priče jer je, službeno, država Katar ta koja je ponudila cijepljenje protiv koronavirusa. Sve kako bi se obje tamo predviđene utrke mogle odvoziti na obostrano zadovoljstvo.

Sa sportske strane spektra, najzvučnija vijest drugog dana druge runde testiranja u Kataru je ta da je Zarco na kraju startno ciljne ravnice postigao maksimalnu brzinu od 357,69 km/h, što je neslužbeni MotoGP rekord. Neslužbeni zato jer je postavljen na testiranjima, no onaj službeni rekord, koji je u Mugellu 2019. postavio Dovizioso je samo mrvicu manji i iznosi 356,7 km/h. Inače, prošle godine je Miller na testiranjima u Kataru dohvatio 355,2 km/h, dok je službeni rekord staze Losail od 352 km/h postigao Marc Marquez 2019 godine.

Nije nam poznato da li je Zarco (gornja fotografija) u tom trenutku na svom Pramac Ducatiju imao nove eksperimentalne oklope, s usisnikom u donjem dijelu, a koji, izgleda, preusmjerava zrak ispod motocikla i tako, pretpostavljamo, smanjuje turbulencije u tom dijelu. Kad smo već kod toga, zaključimo da su svi proizvođači isprobali nova aero rješenja, a danas je, pretposljednjeg dana testiranja, osvanula i potpuno nova aerodinamika Honde, koju je isprobao Stefan Bradl (donja fotografija).

Inače, uz oplate koje su koristili tijekom prošle godine, vozači tijekom 2021. mogu koristiti i jednu novu verzija oplata, koje mogu debitirati u bilo kojem dijelu nove sezone. Na testiranjima ih mogu isprobati koliko žele, jer aero paketi postaju službeni tek kad se koriste za vrijeme natjecateljskog vikenda.

Bradle aero Katar 

 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp