Motosport

Dakar 2022: Novi žestoki obračun Honde i KTM-a? I Yamahe?

meht dak22 quintanilla 1214 rallyzone

KTM je Hondi preoteo prošlogodišnjeg pobjednika, a to je samo početak priče o onom što bi trebao biti itekako neizvjestan reli Dakar.

Rally Dakar kreće već 1. siječnja 2022., i ponovo povezuje ogromna pustinjska bespuća Saudijske Arabije. S time da će već prvog dana odraditi 614 km, ali od toga samo 19 km otpada na brzinski ispit, da bi 2. siječnja počeo ozbiljan posao. A sve će, nakon 13 etapa i jednog dana odmora, završiti 14. siječnja u Jeddahu, gdje sve i započinje. Kroz to vrijeme bi trebali odraditi ukupno 8 tisuća kilometara, od čega otprilike 4.300 km otpada na brzinske ispite s mjerenjem vremena.

Dakara2022mapa

Već je zbog dužine te utrke na zahtjevnom terenu, koji krije mnoge zamke, apsolutno nemoguće bilo što predviđati. A situaciju dodatnu komplicira i to što je većina tvorničkih momčadi barem djelomično promijenila svoje vozače, pri čemu se najvažniji transfer odnosi na to da je prošlogodišnji pobjednik Kevin Benavides prešao iz redova Honde na KTM. Honda je samo donekle uzvratila udarac tako što je na mjesto Argentinca dovela iskusnog Čilenca Pabla Quintanillu, iz redova KTM-u sestrinske Husqvarne.

Uz njega, Honda u svojim redovima i dalje ima Amerikanca Rickyja Brabeca, pobjednika iz 2020. i viceprvaka 2021., a ostao je i Čileanac Jose Ignacio Cornejo, koji je prošle godine odustao pred sam kraj, u trenutku kad je bio u vodstvu. Pomalo iznenađujuće, za Hondu će ponovo nastupiti i Joan Barreda, koji je nesumnjivo brz i rekorder po broju etapnih pobjeda, ali još nikad na kraju relija nije bio plasiran bolje od petog mjesta. Prošle godine je morao odustati nakon što je, ni ne trepnuvši, projurio pokraj stanice za nadolijevanje goriva i onda ostao bez benzina.

meht dak22 brabec 0027 rallyzone

Uglavnom, iako Honda ima i Brabeca i Corneja koji se itekako mogu boriti za pobjedu, ipak se teško oteti dojmu da je KTM blagi favorit. Naime, uz to što su Hondi preoteli prošlogodišnjeg pobjednika Kevina Benavidesa, za tvorničku KTM momčad i dalje nastupaju Australac Toby Price i Austrijanac Matthias Walkner, obojica bivši pobjednici.

Matthias Walkner Red Bull KTM Factory Racing

No snaga KTM je u brojevima, odnosno u činjenici da, zapravo, ako računamo i ostale brendove, imaju tri tvorničke momčadi. I to sve tri s jakim imenima. Tako je prekomandu u momčad GasGas dobio bivši pobjednik Sam Sunderland, koji je prošle godine bio treći, a Britancu će timski kolega biti Australac Daniel Sanders, koji je prošle godine iz prvog pokušaja završio četvrti. Istovremeno, boje Husqvarne će braniti uzbudljivi Amerikanac Skyler Hawks, koji je prošle godine prodao sve što ima, osim brdskog bicikla, kako bi nastupio na reliju Dakar, te je kao privatnik završio na visokom petom mjestu u ukupnom poretku. Dakle, u redovima KTM-a i njegovih sestrinskih momčadi su četiri od petorice najboljih na kraju prošlogodišnjeg iznimno uzbudljivog relija Dakar.

2022 Red Bull KTM Factory Racing Rally team 

Ima li onda Yamaha uopće šanse kraj Honde, KTM-a i njegovih satelitskih brendova? Za početak, za pretpostaviti je da su riješili tehnički problem zbog kojeg je prošle godine odustalo svih 5 njihovih vozača. Osim toga, čini se da je Adrien Van Beveren sad konačno potpuno zdrav, a iako već četiri puta zaredom nije uspio završiti reli, ipak je riječ o vozaču koji je prije koju godinu bio doista nadomak pobjede, dok nije naletio na kamen skriven u pijesku. Uz Francuza, tu je i Ross Branch, profesionalni pilot iz Bocvane, koji je prošle godine bio u borbi za pobjedu sve dok nije morao odustati zbog kvara i svakako je brz. Tko zna, možda ugodno iznenadi i Amerikanac Andrew Short, iako se on tek treba nametnuti kao elitni vozač.

branch6 21

Uglavnom, potencijalnih pobjednika doista ne nedostaje, a tu je još i dosta njih koji bi mogli dobaciti barem do pobjedničkom postolja. Među njih svakako spada Lorenzo Santolino, koji je prošle godine završio kao šesti, unutar sat vremena zaostatka za pobjednikom, a na raspolaganju ima potpuno novi motocikl tvorničke momčadi Sherco. Hero Motosport je pred sam početak relija ostao bez Franca Caimija, koji je došao iz tvorničke momčadi Yamahe, ali se nedavno ozlijedio, tako da će se i ove godine pouzdati u Portugalca Joaquima Rodriguesa, koji ima potencijala progurati se duboko u top 10.

Sherco2022

Ne sumnjamo da će bljesnuti i neko novo ime, a biti će zanimljivo pratiti i dosadašnjeg MotoGP vozača Danila Petruccija, kao pridruženog član momčadi KTM-a. Talijan je samo koji dan prije starta slomio kost u gležnju, ali tvrdi da ga to neće spriječiti da ostvari svoju životnu želju i nastupi na reliju Dakar.

Danilo Petrucci KTM Factory Racing

Dakako da ni ove godine nema hrvatskog natjecatelja, dok će Slovenija ponovo moći navijati za Simona Marčiča, koji je prošle godine bio 36. ukupno, a odličan 5. u konkurenciji Original by Motul, u kojoj nastupaju vozači bez pomoći mehaničara. U toj istoj klasi će nastupiti i srpski pedesetogodišnji veteran Gabor Saghmeister, kojem je to već 14. reli Dakar.

meht dak22 team 1645 rallyzone

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp