Motosport

MotoGP: Potop favorita u žestokom otvaranju sezone

  DSC4707

Tempo je bio brutalan, a od četiri favorita za osvajanje naslova, samo se Marquez uspio progurati u top 5.

Taj neumitni tempo, otprilike pola sekunde po krugu brži od prošlogodišnjeg, nametao je Pol Espargaro, kojem se, za razliku od timskog kolege Marca Marqueza, sviđa što nova Honda više opterećuje stražnju, a manje prednju gumu. Istina, Marquez se kvalificirao kao treći, ali na kratkom jutarnjem zagrijavanju se jednom jedva izvukao, a drugi put pao kad mu je pustila prednja guma, što je jasno upućivalo na to da on i potpuno nova Honda RC213-V još nisu na istoj valnoj duljini. Zato je Pol Espargarao doista sjajno startao iza njega te se pokušao dati u bijeg. Riskantna strategija s obzirom da je na oba kraja imao „soft“ gume, a staza u Kataru je notorna po tome što natprosječno troši i pneumatike i gorivo.

 DSC4113

Trebalo mu je 13 krugova da odmakne Bastianiniju na više od jedne sekunde, no Enea je straga imao „medium“ gumu i samo je strpljivo čekao da Pol Espargaro počne usporavati. Od 15 kruga nadalje Bastianini je bio brži, a u 18. krugu je na startno ciljnoj ravnici projurio u vodstvo. Pritom je stvorio zavjetrinu, što Espargaro nije uzeo u obzir, pa je na kočenju za zavoj broj 1 otišao preširoko. Na tome mu se zahvalio Brad Binder, koji se sa KTM-om glatko probio na drugu poziciju.

 DSC4514

U preostalih nekoliko krugova Bastianini je mirno priveo stvari kraju i s prošlogodišnjim Ducatijem došao do svoje prve MotoGP pobjede. KTM je uoči starta prvenstva bio najveća enigma, no čini se da su dobro posložili stvari, jer je Binder završio kao drugi na stazi koja im u prošlosti nikako nije odgovarala. Pol Espargaro je uspio zadržati treće mjesto, iako ga je opasno sustizao brat Aleix, koji je prošao ciljem 2,4 sekunde iza pobjednika, što je najmanji zaostatak Aprilije u MotoGP eri.

 DS 9216

No, vratimo se još malo Bastianiniju, koji je u svom prvom nastupu za njih donio i prvu MotoGP pobjedu momčadi pokojnog Fausta Gresinija u posljednjih 16 godina, i to u njihovoj prvoj utrci s Ducati motociklima. I time je Enea Bastianini zapravo spasio Ducati od debakla na startu sezone. Naime, vozači novog Desmosedicija su bili spori na samom startu, a onda i imali problema s razvijanjem snage. To je bilo najviše izraženo kod Millera, koji je ubrzo i odustao, dok je sredinom utrke, u borbi za tek 8. mjesto, Bagnaia pao na kočenju za prvi zavoj i pritom još srušio Jorgea Martina na Pramac Ducatiju.

 DSC6259

Bio je to općenito problematičan vikend za Bagnaiu, koji je uoči sezone važio za možda i glavnog favorita od njih četvorice izdvojenih. S time da se ni ostala trojica nisu proslavili, pa je tako Marc Marquez bio peti, dok je Mir sa Suzukijem završio šesti, a Fabio Quartararo s Yamahom tek deveti, nakon što ga je Zarco prošao na samoj ciljnoj crti. I Quartararo i Morbidelli i Dovizioso su imali previsok pritisak u prednjoj gumi kada bi vozili u grupi, što znači da u Yamahi nisu riješili taj prošlogodišnji problem, a i dalje su pri dnu poretka po pitanju maksimalne brzine.

MEYMm A1X8908

S time da ovaj put nisu bili najbrži vozači Ducatija, nego Joan Mir sa Suzukijem, koji je dohvatio maksimum od 357,6 km/h. Suzukijev novi agregat je očito bitno snažniji od prethodnika, ali moguće je da su si time stvorili neke druge probleme. Naime, dosad su uvijek bili najbolji u završnici utrke, a sad im je u toj fazi ponestalo gripa, što bi dalo naslutiti da snažniji agregat brže troši stražnju gumu. No, ovo je bila tek prva od čak 21 utrke ove sezone i nišanske sprave još nisu podešene. Slijedi jedan slobodan vikend, a onda utrke na novoj indonezijskog stazi Mandalika. Teoretski bi tu u prednosti trebali biti vozači Yamahe i Suzukija, no protekla je sezona pokazala da ona nepisana pravila više ne vrijede. Kao što to pokazuje i ova prva utrka, očekujte neočekivano i nećete pogriješiti.

Katar22 Apr Suz

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp