Motosport

Prvi MotoGP rookie obračun: „On vozi kao majmun!“

 DSC4944

Četvorica rookie vozača su u Kataru vodili najžešću borbu koju nismo vidjeli. I to za jedan jedini bod.

Dok je prošlogodišnji rookie Enea Bastianini u Kataru odnio svoju prvu MotoGP pobjedu, na začelju kolone, daleko od fokusa režisera prijenosa, vodila se uzbudljiva borba ovogodišnjih rookie vozača. Remy Gardner (#87), Darryn Binder (#40), Fabio DiGiannantonio (#49) i Raul Fernandez (#25) su se u svojoj prvoj MotoGP utrci bespoštedno borili za svoje prve bodove, odnosno za baš onaj jedan jedini bod koji se dodjeljuje za 15. mjesto.

Remy Gardner MotoGP 2022 Qatar Race

Taj jedan bod je ponio kući aktualni Moto2 prvak Remy Gardner, ali Australac na kraju utrke nije bio sretan. Odnosno, bio je ljut na Darryna Bindera, što je oplemenio izjavom „Ovo nisu Moto3 motocikli, pa ne mora voziti kao majmun!“ Da je Binder vozio preopasno mišljenja je i Remyjev otac Wayne Gardner, prvak klase 500 iz 1987.

 DSC4941

Darryn Binder pak je izjavio da nije vozio ništa drugačije nego inače. I baš bi tu mogao biti problem. Naime, za vrijeme svoje dugačke Moto3 karijere, mlađi brat Binder je s razlogom stekao reputaciju poprilično divljeg vozača, koji u izravnim borbama ide ne sve ili ništa, te pritom prečesto sruši i sebe i protivnika. A iako se prošle sezone bio taman malo primirio, baš je na pretposljednjoj utrci neoprezno srušio Foggiu i tako Talijana izbacio iz borbe za naslov. To je samo pojačalo kritike na račun Bindera, koji je ionako bio pod paljbom otkad se doznalo da izravno iz klase Moto3 uskače u MotoGP, bez obzira na to što je u svojih šest Moto3 sezona skupio samo jednu jedinu pobjedu, te nikad nije završio bolje od 7. mjesta u ukupnom poretku.

 DSC4547

U kontekstu toga, kao i činjenice da je bio uvjerljivo posljednji tijekom zimskih testiranja, mlađi brat MotoGP pobjednika Brada Bindera je, zapravo, odvozio iznenađujuće dobru utrku. Tako se u 4. krugu Darryn probio ispred Vinalesa, a u petom krugu je već bio i ispred timskog kolege Doviziosa. Kasnije je ipak malo popustio, ali se nije dao Gardneru, te su se njih dvojica, zajedno s DiGiannantoniom i Fernandezom, bespoštedno borili do posljednjeg metra.

 DSC4530

Na kraju je Gardner s Tech3 KTM-om bio taj koji je prošao ciljem kao 15., ali samo 12 tisućinki sekundi ispred Bindera na RNF Yamahi, dok je u borbi za taj prvi bod Fabio DiGiannantonio kasnio dvije desetinke, a Raul Fernandez, na drugom Tech3 KTM-u, jedva nešto više od sekunde. Pritom bi moglo djelovati zabrinjavajuće što su u prosjeku bili skoro dvije sekunde po krugu sporiji od pobjednika, ali vjerojatno bi zaostatak bio bitno manji da se nisu toliko međusobno koškali tijekom cijele utrke.

FIM World Championship Grand Prix, Round 01, 03.-06. March 2022, MotoGP, Doha, Qatar, Ducati, Mooney VR46 Racing Team

No zapravo je najbolji dojam ostavio onaj rookie kojeg još nismo spomenuli. Marco Bezzecchi (#12) je s Ducatijem GP21 iz Rossijeve Mooney VR46 momčadi bio u borbi za 13. mjesto s Nakagamijem i Zarcoom, sve dok u 7. krugu nije platio danak iskustvo. Naime, u prvom sektoru se vozio preblizu Nakagamiju, pa mu se nije stigla ohladiti prednja kočnica, zbog čega je morao jače pritisnuti stražnju kočnicu i pritom je pao.

Uglavnom, ako je suditi po prvoj utrci, ovogodišnja borba za najboljeg rookie vozača mogla bi bit jednako neizvjesna kao i borba za naslov svjetskog prvaka. Ali dok su ovako zanimljive borbe za pobjedu, teško da ćemo u prijenosu vidjeti nešto više tog rookie majmuniranja. Barem tako dugo dok dovoljno ne ubrzaju da i oni upadnu u prvi plan.

 DSC5129

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp