Motosport

Razgatlioglu testirao MotoGP Yamahu

Razgatlioglu MotoGP test

Yamaha je konačno ispunila obećanje dano aktualnom Superbike prvaku. Što ne znači da će Razgatlioglu završiti u MotoGP-u, barem ne s Yamahom.

Toprak Razgatlioglu je u društvu Cala Crutchlowa, testnog vozača Yamahe, konačno isprobao M1. Na stazi Aragon je odvozio 40 krugova za upravljačem Yamahina MotoGP motocikla, prije nego je zabavu prekinuo poslijepodnevni pljusak. „Više konjskih snaga, drugačija elektronika, seamless mjenjač, sve je to novo za mene“, izjavio je Toprak. „Motocikl je vrlo brz na ravnici, a bilo je interesantno iskušati karbonske kočnice (…) Moraš držati gas otvorenim pri prelasku preko neravnina, jer u suprotnom motocikl postane nestabilan (…) Stvarno sam uživao vozeći MotoGP motocikl, puno hvala Yamahi“.

04 Misano WorldSBK 2022 Saturday Razgatlioglu DSC 6896 preview

Znači li to da je aktualni Superbike prvak sad bliže ili dalje transferu u MotoGP? Dojma smo da je, ostao jednako daleko, s time da nikad nije bio ni blizu. Njegov menadžer i mentor Kenan Sofuoglu, peterostruki Supersport prvak, svojedobno nije uspio u Moto2 kategoriji, te odonda prezire MotoGP prvenstvo. U skladu s time je tvrdio da Sofuoglu ni ne treba ići u MotoGP dok ne postane Superbike prvak, a i onda samo kao vozač tvorničke momčadi. Prvi uvjet je ispunjen, a drugi nije i još neko vrijeme vjerojatno neće, utoliko više što je Yamaha očekivano produžila suradnju s Quartararoom, a inzistiraju da se ugovor s Morbidellijem ispoštuje do kraja, što znači da Talijan, slabim rezultatima usprkos, ostaje u tvorničkoj momčadi.

 IMG6021

Postojale su neke male šanse da nagovore Topraka da vozi za satelitsku momčad Yamahe ili da tamo premjeste Morbidellija. No ta je mogućnost pljusnula u vodu prije koji tjedan kad je momčad RNF (donedavni Petronas SRT) objavila da će od iduće godine, umjesto s Yamahom, „plesati“ s Aprilijom. Može li Turčini završiti u nekoj drugoj tvorničkoj momčadi? Teško, posebno sad kad se iz igre povlači i Suzuki, pa je na tržištu višak dobrih vozača. Uostalom, realno je ostalo upražnjeno još samo mjesto u Repsol Hondi, a Sofuoglu se nikad nije spominjao u tim kombinacijama.

04 Misano WorldSBK 2022 Sunday Razgatlioglu R3JM0948 preview

Osim toga, Razgatlioglu ionako ima ugovor s Yamahom za iduću sezonu, pa se čini sasvim izvjesnim da će ostati u Superbike prvenstvu i boriti se za još jednu titulu. S time da mu ovogodišnja kampanja obrane naslova ne ide baš po planu. Do prve pobjede u sezoni došao je tek nedavno u Misanu, u četvrtom natjecateljskom vikendu, a i tu je slavio u onoj kratkoj Superpole utrci. U subotu je odustao zbog kvara, a nedjelju se neko vrijeme ravnopravno borio s Bautistom, ali se pritom i evidentno mučio, pa je kasnije vozač Ducatija odjurio naprijed. S dvije pobjede i jednim drugim mjestom u Misanu, Bautista je fino rastegnuo prednost u ukupnom poretku, pa bježi 36 bodova Rei na Kawasakiju i čak 79 bodova Razgatliogluu. No u planu je još osam natjecateljskih vikenda, od kojih je prvi onaj u Donigtonu, sredinom srpnja.

TRENUTNI SBK POREDAK:
(nakon utrka u Misanu)
1. A. Bautista – Ducati – 220
2. J. Rea – Kawasaki - 184
3. T. Razgatlioglu – Yamaha – 141
4. A. Locatelli – Yamaha – 108
5. I. Lecuona – Honda – 99
6. M. R. Rinaldi – Ducati – 92
7. A. Lowes – Kawasaki - 75
8. A. Bassani – Ducati – 68
9. X. Vierge – Honda – 63
10. S. Redding – BMW – 48

  AP25216 UC398978 High Copy

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp