Motosport

Ostalo je još jedno radno mjesto za MotoGP vozača

 Nakagami za 2023

Još stignete poslati životopis u KTM, odnosno GasGas, ali možda ne bi bilo loše da se zovete Augusto Fernandez.

U proteklih nekoliko dana je i službeno potvrđeno da Marini i Bezzecchi ostaju u Rossijevoj momčadi VR46, kao što se i očekivalo sa stopostotnom sigurnošću, a sad je konačno objavljeno da Takaaki Nakagami ostaje na LCR Hondi za 2023. Oko Japanca je neko vrijeme postojala dilema jer je ove sezone još i malo lošiji nego prethodne te trenutno drži tek 16. mjesto u ukupnom poretku, a uz to je u klasi Moto2 sasvim stasao Ai Ogura. Dakle, postojala je realna opcija da Honda zamijeni jednog Japanca drugim, ali s obzirom da na RC213-V iduće sezone dolaze Mir i Rins, koji imaju iskustva samo sa Suzukijem, onda Nakagami dobro dođe Hondi kao netko tko može biti od pomoći u prijeko potrebnom razvoju motocikla, što je uloga koju sve više preuzima. A onda bi na konačno posložen Hondin motocikl za 2024. mogao uskočiti spomenuti Ogura.

Nakagami za 2023 2

Ispada tako da je ostalo još samo jedno jedino upražnjeno mjesto na MotoGP rešetki za iduću sezonu, i to u momčadi Tech 3, koja i dalje surađuje s KTM-om, ali će iduće godine biti u GasGas bojama. Već ranije je objavljeno da u tu momčad dolazi Pol Espargaro, nakon dvije sezone mučenja s Repsol Hondom, a kako iz iste momčadi na satelitsku Apriliju odlazi Raul Fernandez, bilo je za očekivati da kao drugi vozač ostaje Australac Remy Gardner. Međutim, tu je ljubav pukla s austrijske strane, čemu je sigurno pripomoglo i to što je Gardnerov menadžer sredinom sezone popljuvao vodstvo KTM-a.

yfr editorial use pictures 2023369748 Austrija

Svejedno, čudno je što se u KTM-u tako olako, i nakon samo jedne sezone, odriču aktualnog Moto2 prvaka, a onda je još čudnije što će ga najvjerojatnije zamijeniti s Augustom Fernandezom (nije u rodbinskim vezama s ranije spomenutim Raulom). Istina, Augusto Fernandez se s Agurom ravnopravno bori za naslov Moto2 prvaka, ali njih dvojica nisu ni izbliza tako dominantni kao što su Gardner i Raul Fernandez bili prošle sezone. Zašto bi onda Augusto Fernandez bio bolji odabir od Gardnera za MotoGP? Hm, u KTM vjerojatno ipak znaju malo više o tome od nas, s time da ostavljamo sasvim malu mogućnost da u MotoGP klasu na kraju prebace Pedra Acostu. U planu je da on odradi barem dvije sezone u klasi Moto2, no kako se poslaguju stvari u dvije KTM-ove momčadi, ako ne uđe sad, Acosta bi mogao propustiti priliku da u skorije vrijeme s KTM-om napreduje u MotoGP. Osim ako nakon samo jedne sezone ne otpuste i Augusta Fernandeza.

Augusto Fernandez Moto2 2022 Netherlands race 

Monster Energy Yamaha
Fabio Quartararo (2024.)
Franco Morbideli (2023.)

Ducati Lenovo
Francesco Bagnaia (2024.)
Enea Bastianini (2024)

Aprilia Racing
Aleix Espargaro (2024.)
Maverick Vinales (2024.)

Repsol Honda
Marc Marquez (2024.)
Joan Mir (2024.)

Red Bull KTM
Brad Binder (2024.)
Jack Miller (2024.)

Tech 3 GasGas
Pol Espargaro (2023.)
????? (vjerojatno Augusto Fernandez)

Pramac Ducati
Johann Zarco (2023.)
Jorge Martin (2023.)

Gresini Racing (Ducati)
Alex Marquez (2023.)
Fabio Di Giannantonio (2023.)

Mooney VR46 Racing (Ducati)
Luca Marini (2023.)
Marco Bezzecchi (2023.)

RNF Aprilia
Miguel Oliviera (2024.)
Raul Fernandez (2024.)

LCR Honda
Alex Rins (2024.)
Takaaki Nakagami (2023.)

fbmp ytmp imp