Novosti

Novitet: Honda Vultus

ulazna

Nema više skrivanja, ne možemo šutjeti o tome. Japanci su jednostavno drugačiji. Što se nas Europljana tiče, mogu živjeti i na drugom planetu, a neosporni dokaz za to je predstavljanje Hondinog motocikla NM4 Vultus.
Prošli su dani kada su nesretni japanci morali u svojim radionicama graditi futurističke motocikle inspirirane tamo popularnim igranim filmovima, ali i takozvanim „Anime" animiranim filmovima. Dok naša popularna kultura na žalost nema originalnosti te se uvelike drži onoga što nudi „truli zapad", japanci su spacifični po svemu pa tako djeca odrastaju uz Goleme robote, mutirane dinosaure neslućenih dimenzija, a odrasli više pažnje posvećuju plavokosim školarkama povelikih plavih očiju. Zanemarimo li potonje, imamo temelje na kojima je nastao Vultus.
Riječ je o odvažnom i revolucionarno dizajniranom motociklu koji je nastao u glavama mladog dizajnerskog tima koji ni na čas nije odstupao od inicijalne ideje. Danas uvriježene vrijednosti nisu ih priječile da osmisle ovaj motocikl koji pomiče granice onoga što veliki poizvođači smiju, a što ne. Ako se pokaže kao tržišni uspjeh, a povremeno promatranje japanskih trendova i navada govori nam da bi mogao, o Vultusu ćemo za neško godina govoriti kao motociklu koji je promjenio izgled motociklizma.


Ruku na srce, tehnološki se NM4 ne odvaja bitno od onoga što Honda trenutno nudi kao konfekciju. Mehanika je uvelike preuzeta s modela NC 750 S odnosno NC 750 X, a zapravo i aktualna Integra dijeli isti dvocilindrični agregat od 745 kubičnih centimetara. Ponuđenih 54,8 KS put do stražnjeg kotača nalazi preko DTC (Dual Clutch Transmission) mjenjača, a međuosovinski razmak je razučen na 1.645 mm dok se sjedalo nalazi na niskih 650 mm od podloge. Masa od 245 kg nešto je veća od srodnih modela, a čak niti CTX serija nema prednji kotač dimenzija 120/70-18 kakav nalazimo na Vultusu. Stražnja guma je također pomalo neočekivane veličine i diči se mjerama 200/50-17.


Vultus, tako nazvan po latinskom nazivu za lice opremljen je kompletnom LED rasvjetom, kako sprijeda, tako i straga, a osim nesvakidašnjeg izgleda i ergonomije tu je sjedalo suvozača koje se moe pretvoriti u naslon za vozača podesiv po nagibu te udaljenosti od upravljača. Osim toga tu su praktični pretinci za sitnice, kao u oplatama luksuznih skutera dok osvjetljenje kontrolne ploče može mjenjati boju. Za početak su tu bijela, crvena, plava i roza, zavisno od toga koji „ride mode" ste odabrali, ali vozač može birati i sam, između ukupno 25 nijansi.
Zaključit ćemo parafraziranjem riječi gospodina Keite Mikure, voditelja velikih projekata zaduženog za nastanak Honde NM4 Vultus. Mikura tako kaže da je Honda velika tvrtka koja proizvodi sve moguće vrste motocikala, a upravo je odlično da ponekada mogu načiniti određeni model zato što to mogu i žele, a ne zato što bi „trebali".

fbmp ytmp imp