Novosti

Novitet: Lighting LS-218

Uvodni1

351 km/h?! Ovo je najbrži motocikl na svijetu ili samo još jedan primjer američke prepotencije, koju ovaj put hrani električna energija.

 

Američka tvrtka Lighting nije sasvim bez veze. Prošle su godine pobijedili na Pikes Pikeu, a za ovo su ljeto naumili svoj električni superbike preseliti na cestu. Izmjene u odnosu na natjecateljski motocikl trebale bi biti minimalne, odnosno samo one koje traži zakon, pa se tako za LS-218 deklarira 218 mph, odnosno 351 km/h.

 

Ako tome doista bude tako, LS-218 bi trebao uzeti titulu najbržeg (malo)serijskog motocikla na svijetu. Doduše, tu su vrijednost izmjerili s natjecateljskom verzijom na Bonnevilleu i to s poboljšanom aerodinamikom i produženim prijenosnim omjerom, no u Lightingu iz nekog razloga svejedno tvrde da bi serijski LS-218 mogao biti čak i brži.

 

Što se nas tiče, deklariranih 200 KS koje isporučuje tekućinom hlađeni elektromotor ne djeluju ni izbliza dovoljno da se dohvati 350 km/h, a skepsu produbljuje i to što motocikl nije opremljen mjenjačem. No, elektrocikli grabe velikim koracima naprijed i uglavnom se „šlepaju" na račun velikog okretnog momenta, koji u ovom slučaju iznosi impresivnih 228 Nm.

 

Oprema motocikla je skinuta s najviše police, pa bi tako LS-218 treba biti opremljen natjecateljskim ovjesom marke Öhlins, Brembo kočnicama i kovanim magnezijskim naplatcima marke Marchesini. Ne čudi stoga da bez obzira na teške baterije LS-218 broji prihvatljivih 225 kg, a onaj kome je i to previše može naručiti okvir i stražnju vilicu izrađene od karbonskih vlakana. S obzirom na astronomske cijene koje inače prate takvu vrstu elektrocikala, traženih 38.888 $ za osnovni model i nije tako nebulozno kako se to na prvi pogled čini.

fbmp ytmp imp