Novosti

Koncept: Aerofex Aero-X

uvodna-hoverbike

Ni na nebu, ni na zemlji, ali uskoro u prodaji. Aero-X se vodi kao lebdeći motocikl, što opravdava načinom upravljanja, položajem vozača i, dakako, činjenicom da može letjeti

 

Amerika je zemlja čudesna, pa je tako kalifornijska tvrtka Aerofex najavila je da će tijekom 2017. godine u prodaju staviti prvi „hoverbike", što bi se moglo prevesti kao lebdeći motocikl. I doista Aero-X položajem vozača, a navodno i načinom upravljanja, podsjeća na veliki motocikl, jednako kao što sa svoja dva propelera od ugljičnih vlakana i sposobnošću da vertikalno polijeće i slijeće podsjeća na mali helikopter.

 

U svakom slučaju, riječ je o zanimljivom stroju. Za početak, pokreće ga trocilindrični Wankel agregat koji je dovoljno snažan da ovu 356 kg tešku letjelicu (bez goriva) podigne do 3 metra u zrak. Korisna nosivost je 140 kg, što znači da može poslužiti i za prijevoz kakvog lakšeg suvozača ili tereta, dok maksimalna brzina leta od 72 km/h pokazuje da bi Aero-X, iako nesumnjivo zabavan, prije svega trebao poslužiti kao radni stroj.

 

U Aeroflexu tvrde da bi Aero-X mogao poslužiti kao neka vrsta zračnog traktora, ali bi zapravo trebao biti najbolji za patroliranje te akcije traženja i spašavanja. U kontekstu aktualne situacije, zanimljivo je da će se moći opremiti i pontonima za akcije spašavanja na vodi. Jasno, sve to ima i svoje cijenu, pa će tako Aero-X koštati otprilike 85 tisuća američkih dolara, bez poreza.

fbmp ytmp imp