Novosti

Koncept: Bultaco Rapitan

bultaco ulazna

Od slavne, između ostaloga i natjecateljske povijesti marke Bultaco danas nije ostalo ništa, ali za 2015. godinu je najavljeno uskrsnuće ove tvrtke i to kao proizvođača elektro motocikala.

Tvrtku Bultaco je nastala u Španjolskoj krajem pedesetih godina prošlog stoljeća da bi nakon zapaženih sportskih rezultata nestala početkom osamdesetih. Naredna dva desetljeća donose povremeni spomen imena, ali i pojavu novog logotipa u obliku uzdignutog palca ruke.

Od 2001. pa do danas tek su rijetki poklonici dvotaknih ili Trial motocikala imali kontakta s imenom Bultaco, ali sada su pred nama dva prototipa, točnije dvije izvedbe modela Bultaco Rapitan koji bi trebao krenuti u serijsku proizvodnju u 2015. godini.

Ovi elektro motocikli zanimljive pojave pogonjeni su namjenski razvijenim agregatima nazvanima Powercore eMK1. Pogonska grupa navodno osigurava 53 konjske snage, ali i moćnih 125 Nm zakretnog momenta dok bi baterije trebale osigurati preko 200 km dosega. Danas ove vrijednosti i nisu loše, ali vjerojatno će zaostajati za konkurencijom ako se ponešto ne poprave do planiranog lansiranja 2015. godine. Specifičnost pojave dijelom garantira i prednji ovjes sličan dizajnu Normana Hossacka, poput BMW Telelever riješenja, a osim na izgled, ovakva konstrukcija bi morala imati pozitivan upliv i na vozne osobine. Cjevasti okvir je upadljiv, a cjevasta stražnja vilica po malo čemu posebna.

Ono što veseli svakako je korištenje naprednih tehnologija pa tako Bultaco najavljuje sustav regenerativnog kočenja. Ovo je između ostalog moguće i zato što nisko težište te raspored masa stražnjem kotaču osiguravaju dobro prijanjanje. Većina mase od 189 kilograma koliko bi novi Bultaco modeli trebali težiti smještena je nisko, a kompaktna pogonska i baterijska grupa ostavlja prostora i za praktični pretinac na mjestu inače rezerviranom za spremnik goriva.

fbmp ytmp imp