Novosti

Noviteti: Kawasaki KX 450F i KX 250F za 2015.

UvodnaKX15

 

Dorađen ionako napredan prednji ovjes i snažnije kočnice predstavljaju glavne promjene na Kawasakijevim motokros modelima za 2015.

 

Sukladno nepisanim pravilima igre, Kawasaki je lagano oplemenio motokros modele, koji ulaze u svoju treću natjecateljsku sezonu. Kako to najčešće bude slučaj, glavne promjene nalazimo na ovjesu, odnosno na ionako naprednim prednjim vilicama, a sve to, navodno, inspirirano tehnologijom korištenom na tvorničkim natjecateljskim modelima.

 

Tako snažniji KX 450F u blatnu sezonu jesen-zima ulazi i s novom verzijom „zračne" prednje vilice, kod koje je desni štap vilice sada u potpunosti rezerviran za zrak pod pritiskom koji „glumi" klasičnu oprugu. Tako, uz povećanje samog promjera s 48 na 49 mm, desna strana vilice sada ima čak tri zračne komore, koje su pod različitim pritiscima i u radu se međusobno nadopunjuju.

 

Jasno, promijenjenim karakteristikama prednje vilice prilagođene su i postavke stražnjeg amortizera, dok se promjene na četverotaktnom agregatu svode na novu krunu klipa s kojom je kompresija porasla s 12,5 na 12,8:1. Promijenjena je i glavna upravljačka jedinica koja sada pomiče paljenje kada se stražnji kotač prenaglo zavrti i tako povećava prianjanje.

 

KX 250F još nije dobio „zračni" ovjes, ali su zato promijenjene postavke stražnjeg monoamortizera, kao i SFF prednje vilice, kod koje je hidraulika u lijevom, a opruga u desnom štapu. Osim toga, Renthalov upravljač je sada moguće podešavati u 4, a oslonce za noge u 2 položaja, dok promjene na agregatu uključuju novu brizgaljku koja još finije raspršuje gorivo, kao i olakšani i ojačani klip.

 

Kod oba modela nalazimo nove diskove, koji su u promjeru narasli s 252 na 270 mm, dok lakša prednja i stražnja osovina štede 31, odnosno 32 grama, a 50 grama uštede je ostvareno i kroz ugradnju neznatno tanjih cijevi nosača stražnjeg kraja. Svejedno, model KX 250F teži nepromijenjenih 106,2 kg, dok je KX 450F smršavio s 112,5 na 112,1 kg, Vizualno lakšim bi ih trebale učiniti i nove grafike, a pritom i dalje možete birati bilo koju boju za Kawasaki motokros modele, pod uvjetom da je ona „limeta zelena".

fbmp ytmp imp