Novosti

Novitet: Polaris Slingshot

Slinshot1

Da, ovo je službeno motocikl. Dakle, kaciga je obavezna, a navodno bi vam dobro došao i „pacemaker", no zato klizače za koljena možete ostaviti kod kuće.

 

Mehanikom i dizajnom, Polaris Slingshot je otprilike 95% automobil, a na ime korištenja jednoruke aluminijske stražnje vilice i remenskog završnog prijenosa tek 5% motocikl. Pa ipak, Polaris Slingshot se vodi kao tricikl, što znači da je pred zakonom podvrsta motocikala. To opet znači da se konstruktori nisu morali zamarati „crash" testovima i deformacijskim zonama, ali i da će budući kupci zato morati nositi kacigu.

 

U Polarisu se silno trude objasniti kako je i doživljaj vožnje sličan onom na motociklu, no u takvo što je teško povjerovati. Recimo, i Can-Am Spyder se ne naginje u zavoju (barem ne prema njegovoj unutrašnjosti), no kod njega se barem sjedi kao na motociklu, što znači da ga se drži za „rogove", dok se ovdje pasivno leži samo nekoliko centimetara od asfalta i zakreće automobilski upravljač. To će reći da je Slingshot ipak daleko bliži slično koncipiranim triciklima Campagna T-Rex i Morgan 3 Wheeler, no oni koriste uzbudljivije agregate preuzete iz motocikala, dok su se u Polarisu, iako i sami proizvode motocikle (Indian i Victory), naprijed nalazi četverocilindrični automobilski agregat od GM-a.

 

Da skratimo priču. Uzbuđenja za okruglim upravljačem sigurno ne nedostaje, utoliko više što bi široko razmaknute prednje gume i elektronska pomagala trebala omogućiti da Slingshot, bez obzira na neparan broj kotača, bude poput pljuvačke zalijepljen za asfalt. Kao takav, trebao bi biti dostojna alternativa ekstremnim sportskim kabrioletima, a prije svega KTM-u X-Bow s kojim dijeli i težinu od 790 kg, dok se razlika od Slingshotovih 173 KS pri 6.200 okr/min do 285 KS s kojima započinje ponuda X-Bowa uvelike kompenzira bitno nižom cijenom. Naime, Polaris Slingshot u SAD-u kreće u prodaju od razumnih 20 tisuća dolara, što znači da bi kod eventualnog ulaska na europsko tržište mogao biti barem upola jeftiniji od komercijalno neuspješnog KTM-a X-Bow.

fbmp ytmp imp