Novosti

Koncept: Daymark Beast

DaymarkBeast

Možda izgleda čudno, ali Beast vas vozi za 0 kn/km. Jedini uvjet je da ne putujete daleko i da ga parkirate na sunčanoj strani ulice.

 

Njegov izgled ne vara, Daymark Beast bi doista trebao biti lako off-road vozilo, no istovremeno je legalan i urbanoj džungli. Barem u Sjevernoj Americi gdje je zbog maksimalne brzine od 32 km/h jednakovrijedan biciklu, što znači da vam ne treba ni vozačka dozvala ni registarska pločica. Dakle, jednom kad ga kupite, troškova posjedovanja su praktično jednaki nuli, a isto može vrijediti i za samu eksploataciju budući ovo električno prometalo ima i solarne ploče koje pune baterije.

 

Dakako, nije baš sve tako jednostavno. Solarni paneli koji se nalaze u podnici, odnosno s vanjske strane kućišta za baterije, moraju biti 8 sati izloženi sunčevim zrakama da bi dopunili baterije za 10 km vožnje. Ako to nije dovoljno, baterije se uvijek mogu napuniti i putem klasične električne utičnice, pri čemu „natočen do čepa" Beast može pružiti autonomiju do 40 km.

 

Iako na prvu djeluje malen, Daymark Beast je dovoljno velika zvjerka, koja teži od prihvatljivih 55 do umjerenih 75 kg. U seriji dolazi s bucmastim gumama koje profilom i dimenzijama (21x7-10) podsjećaju na ATV, a ovjes je relativno dugačkog hoda, pri čemu najopremljeniji model ima i podesivu upside-down prednju vilicu. Elektromotor razvija 500 W (0,68 KS), prednje svjetlo je u LED izvedbi, a kao ploča s instrumentima može poslužiti „pametni" telefon.

 

Dymark Beast je kanadski proizvod koji bi u osnovnoj verziji (olovne baterije, klasično prednje svjetlo, autonomija 25 km...) trebao koštati oko 1.200 USD, dok bi najskuplja varijanta jednog dana mogla biti dostupna za 3.200 USD. Cijena u eurima se ne spominje, a kad bi i došao na ovu stranu Atlantika maksimalna brzina bi trebala biti smanjena na 25 km/h, u suprotnom bi bio ekvivalentan mopedu, a ne biciklu.

fbmp ytmp imp