Novosti

Novitet: BMW S 1000XR

P90167331 highRes

Internet nam je pokvario doživljaj iznenađenja na sajmovima jer o većini noviteta se zna već daleko u naprijed, a česte su i špijunske fotografije pa smo tako već ranije znali kako će S 1000RX izgledati. Ovaj lovac bombarder iz Njemačke osmišljen je za izravnu borbu s u klasi sportskih avanturističkih motocikala, a na nišanu su mu Kawasaki Versys 1000, Ducati Multistrada 1200 i slični.

S obzirom da koristi agregat znan iz golog modela S 1000R te nudi svih 160 konjskih snaga koliko ima i naked varijanta, RX bi trebao biti hvale vrijedan konkurent. Iako to možda nije očito u BMW-u su za ovaj motocikl razvili posve novi okvir prilagođen specifičnom načinu vožnje, a nova je i stražnja vilica. Spomenimo kako je stražnji kraj okvira načinjen čvršćim kako bi se nosio s masom suputnika i prtljage što je čest scenarij na ovakvim motociklima. Ciklistika na ovom motociklu je vrhunska, ali je postavljena nešto blaže dok je međuosovinski razmak postavljen na 1.548 mm što je 109 mm više nego kod S 1000R.

Nimalo iznenađujuće i ergonomija je podešena za udobnost, a ne za postizanje vremena na stazi pa je sjedalo višlje dok su odnosi upravljača, sjedala i solonaca za noge preispitani. Vjetrobran je podesiv po visini, a motocikl serijski dolati opremljen ABS sustavom i kontrolom proklizavanja. Dostupne su i sve druge BMW elektronske drangulije, ali za to će valjati doplatiti na osnovnu cijenu.

 

 

fbmp ytmp imp