Novosti

Noviteti: Kawasaki Ninja ZX-10R za 2016.

ZX-10R-2016-uvodna

Novi ZX-10R ima ekstremniji agregat, bolji ovjes i kočnice, najmoderniju elektroniku i tek blago dorađen dizajn.

Kawasaki je predstavio ZX-10R za 2016. godinu, koji nije potpuno novi motocikl, ali je bitno dorađen u odnosu na dosadašnji model, ne bi li tako privukao kojeg kupca više, ali prije svega bio još bolja osnova za Superbike prvenstvo. Pritom je najmanje promijenjen dizajn, iako je i tu vidljiv malo masivniji prednji kraj i drugačiji rep motocikla.

Najveća novina je ugradnja bitno naprednije elektronike. Ninja je po prvi put opremljen Boschovom jedinicom za mjerenje inercije, koja mjeri moment u pet osi i tako izračunava trenutni nagib i položaj motocikla. To je onda omogućilo ugradnju naprednije i preciznije kontrole proklizavanja, koja uz to nudi mogućnost podešavanje u 5 razina, umjesto dosadašnjih 3, a tu je i „launch-control". Bosch isporučuje i „pametni" ABS, koji omogućuje preciznije i snažnije kočenje u nagibu.

Agregat je izvana isti, ali je istovremeno u bitnome promijenjen. Poboljšan je usis i ispuh, promijenjena je komora izgaranja i povećana je kompresija, ugrađeni su lakši klipovi, dok je koljenastom vratilu za petinu smanjen moment inercije. Svejedno, deklarirani maksimum je ostao na istih 200 KS (210 KS s Ram-Airom), dok je vrijednost maksimalnog momenta tek malo porasla. Isto tako, kompletni ispušni sustav je izrađen od titana, no motocikl je svejedno teži za 5 kg, odnosno mjeri 206 kg.

Ninja ZX-10R se može pohvaliti najnovijom generacijom Showa ovjesa, s BFF prednjom vilicom s izdvojenim spremnikom plina, te slično koncipiranim BFRC monoamortizerom. Osim toga, novi Ninja ima Brembo kočnice, i to ne bilo kakve već prestižna M50 kliješta izrađena od jednog komada. Više detalja o temeljito dorađenom Ninji ZX-10R pročitajte u novom broju Moto Pulsa, a u međuvremenu pogledajte fotografije u donjoj galeriji.

 

fbmp ytmp imp