Novosti

Prerada: Vanguard Moto Guzzi V8

VanguarV8 2

Café-raceri više nisu dovoljno ekstremno hipsterski? Što kažete na modernu cestovnu repliku kultnog GP motocikla?

Ako volite moderne retro trendove, a istovremeno se trudite da se ne vidi koliko se trudite da budete drugačiji od drugih, onda su vam café-raceri možda već postali previše obični, a scrableri previše popularni. Neki koncepti i špijunske fotografije pokazuju da bi budući trend mogli biti retro-enduro motocikli, no prostor za eksploatiranje ljepše prošlosti je praktično neograničen. Recimo, zašto se ne vratiti na polovicu prošlog stoljeća kada su Grand Prix stazama jurili neobični motocikli s aerodinamičnim oklopima tipa zvono?

Vanguard je, zapravo, modna marka koja nudi retro odjeću za hipstere i nostalgičare, posebno one na dva kotača. Kako bi privukli njihovu pozornost, angažirali su amsterdamsku radionicu Numbnut Motorcycles i stvorili jedinstveni Vanguard Moto Guzzi V8, kojim odaju počast jednom od najpoznatijih, najsloženijih i najneuspješnijih Grand Prix motocikala.

Po tome što nam otvara neke nove vidike, Vanguard Moto Guzzi V8 može proći i kao neki koncept. Po tome što oblikom specifičnog oklopa dovoljno vjerno slijedi Moto Guzzijev Grand Prix motocikl koji je umirovljen 1957. godine, gotovo da bi mogao biti proglašen replikom. No, Vanguard Moto Guzzi V8 ne samo da nema V8 agregati od 500 ccm, nego je u cijelosti baziran na modernom Moto Guzzijevom custom California, te je kao takav najbliže poimanju prerade.

Intervencije su prije svega bile estetske prirode, što je uključivalo i pomicanje oslonaca za noge skoro 80 cm natrag kako bi vozač mogao zauzeti adekvatnu „racing“ pozu. Jedna od zanimljivijih dizajnerskih intervencija je i ugradnja „vizira“ na oklopu, iza kojeg se nalazi okruglo svjetlo, što je onda omogućilo da Vanguard Moto Guzzi V8 bude registriran za cestu. Doduše, ne znamo kako su zahtjeve homologacije udovoljile praktično otvorene ispušne cijevi, no ponekad je umjetnicima potrebno i progledati kroz prste.

Iako je Vanguard Moto Guzzi V8 zamišljen kao unikat, nije nam mrsko vjerovati da bi mogao pokrenuti novi retro trend. Po mogućnosti prije nego se ovaj retro balon ispuše, pa se u modu ponovo vrate moderni plastični oklopnjaci.

VanguarV8 3

fbmp ytmp imp