Novosti

Ducati priprema jeftiniji Monster i retro-enduro?

44 DUCATI SCRAMBLER

Ako je vjerovati špijunskim fotografijama, Scramblerov „zračnjak“ će pokretati novog uvodnog Monstera, kao i retro-enduro model.

Iako im Euro4 norme otežavaju posao, u Ducatiju ne odustaju od širenja palete motocikala pokretanih zrakom hlađenim agregatima. Potvrđuju to i neke špijunske fotografije, koje su osvanule proteklih dana.

Na jednoj od njih je blago zamaskirani Monster, koji dizajnom podsjeća na aktualni Monster 821, uz tu bitnu razliku što ga pokreće zrakom hlađeni agregat. Za pretpostaviti je da je agregat preuzet od Scrablera 800, utoliko više što na taj model izravno asocira i bočno smješteni amortizer te izvedba stražnje vilice, dok je čelični okvir bitno drugačiji od Scramblera i ostalih Monstera.

Načelno isti agregat od 803 ccm se sve donedavno ugrađivao u Monster 796, no on nije morao zadovoljiti Euro4 norme. U kontekstu toga je za očekivati da novi uvodni Monster neće istiskivati 87 KS kao na 796-ici, nego bliže nekih 75 KS kao na Scrableru. Za nadati se da će Scrableru biti relativno blizak i cijenom, čija osnovna verzija Icon trenutno košta 73 tisuća kuna.

Drugi zrakom hlađeni novitet je retro-enduro model. Za razliku od Scramblera Urban Enduro (na slici) taj bi novitet trebao biti podesniji za off-road vožnju zahvaljujući većim kotačima i ovjesu dužeg hoda. Osim toga, nejasan obris na špijunskim fotografija ostavlja dojam kako će se dizajnom odlijepiti od hipi ere i podsjećati na enduro motocikle iz ranih 80-ih.

Iako je i tu sasvim logično pretpostaviti kako će se koristiti agregat Scrablera, možda ne bi trebalo sasvim isključiti mogućnost da se u igru vrati i „pročišćeni“ zrakom hlađeni V2 od 1.078 ccm. Kad je Claudio Domenicali na prošlogodišnjoj prezentaciji noviteta u Milanu radio rekapitulaciju viđenog, prvi čovjek Ducatija je izjavio da su sa modelom Sixty2 (399 ccm) obitelj Scrabler spustili stepenicu niže, ali da će u budućem širenju te palete zakoračiti i stepenicu više.

fbmp ytmp imp