Novosti

Testirali smo: Ducati Monster 1200 S

AR4I1800

Monster 1200 S nije samo novi u 80% svojih dijelova. On je i barem 10% bolji od prethodnika. Uvjerili smo se u to u okolici Monte Carla, gdje je Ducati organizirao test za novinare iz svih krajeva svijeta.

I dosad je Monster 1200 S bio vrlo dobar sportski naked. No, novi model za 2017. je u skoro svakom pogledu još malo bolji, a istovremeno i ljepši. Mislimo tu prvenstveno na izvedbu stražnjeg kraja, koja ponovo više podsjeća na Monstera nego na Diavela, ali i na neke sitne detalje koji čine razliku. Zapravo, kad zbrojimo sve te sitne detalje, oni ne samo da čine razliku, nego i otprilike 80% promijenjenih dijelova u odnosu na prethodnika.

Pametni ABS, kontrola proklizavanja i podizanja na stražnji kotač dolaze u seriji, a njihov stupanj uključenosti možete mijenjati pojedinačno, ali i jednostavnim prebacivanjem između tri načina rada cjelokupne elektronike. Sve to ima već i osnovni Monster 1200, koji je također nov za 2017, dok se testirana verzija S može pohvaliti i quickshifterom, trokrakim naplatcima, karbonskim blatobranom, još snažnijim kočnicama... No, ako tražite samo jedan razlog da odaberete skuplju i opremljeniju verziju S, onda je to doista vrhunski Öhlins ovjes, koji se odlično nosio s grbavim cesticama na kojima se vozi rally Monte Carlo.

Taj i takav ovjes predstavlja primjetnu razliku i u odnosu na dosadašnji Monster 1200 S, s time da se novi model može pohvaliti i uglađenijim V2 agregatom, posebno na niskim režimima vrtnje, kao i preciznijim mjenjačem. Tu je i iznenađujuće udobno sjedalo, koje je i nešto više postavljeno, zbog čega je vozač još malo više nagnut prema naprijed, što ima neke svoje prednosti, ali i mane.

U svakom slučaju, novi Monster 1200 S nije samo 80% novi, on je i u 80% elemenata koji čine užitak u vožnji barem 10% bolji od prethodnika. Konačno, ima i 5 KS više, no to i nije toliko bitno. S raspoloživih 150 KS ionako uvijek imate i osjetno više nego što vam treba na jednom nakedu, pa bio on i ovako monstruozan.

U donjoj galeriji pogledajte dodatne fotografije, a test ovog okretnog motocikla pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, odnosno u prvom izdanju u 2017. godini.

fbmp ytmp imp