Novosti

MV Agusta razvija trocilindrični agregat s kompresorom

MVAgusta kompresor

Ulazak ruskog kapitala u MV Agustu otvara nove mogućnosti razvoja. A one uključuju i elektro kompresor.

Ima tome već neko vrijeme kako nasljednik MV Aguste, Giovanni Castiglioni, preko međunarodne investicijske kompanije Black Ocean Group širom otvara vrata ruskom kapitalu. No, na tom je putu trebalo riješiti pitanje stečaja, pa onda i isplatiti AMG Mercedes, koji je imao četvrtinu udjela u MV Agusti i nimalo razumijevanja za Castiglionijeve financijske bravure i stalne promjene strategije.

Samo nekoliko dana nakon što je iz priče izguran AMG objavljeno je da će tijekom 2018. konačno biti predstavljen i prvi model s novom generacijom četverocilindričnog agregata.
I nije se stalo na tome. Talijanski novinar Bruno dePrato je odradio intervju u kojem se za američki časopis CycleWorld nije toliko raspričao sam Giovanni Castiglioni koliko njegov novi ruski poslovni partner Timur Sardarov.

U tome je razgovoru 35-godišnji Rus, koji je dosad svoje ime stvarao u financijskim krugovima Londona, otkrio da u MV Agusti rade na tome da trocilindrični agregat opreme kompresorom. No, za razliku od Kawasakija, kompresor neće biti pokretan od strane koljenastog vratila, nego će ga zavrtjeti elektromotor. To onda omogućuje varijabilan rad takvog kompresora i kontinuirano prilagođavanje pritiska punjenja, a onda i preciznog usklađivanja razvijanja snage uvjetima vožnje i zahtjevima vozača.

Zasad je taj projekt u razvojnoj fazi, baš kao i onaj koji se odnosi na povećanje zapremine atmosferskog trocilindričnog agregata preko 900 ccm, no ideja svakako djeluje zanimljivo. Nadamo se samo da se neće ponoviti sudbina Bimote, koja je također najavila model s kompresorom, da bi ubrzo nakon toga cijela tvrtka slomila pod pritiskom i praktično nestala s lica zemlje. Dosad se pokazalo da te dvije slavne talijanske tvrtke (pokretane stranim kapitalom) imaju više sličnosti nego razlika.

fbmp ytmp imp