Novosti

Preminuo je Ivano Beggio – osnivač Aprilije

Ivan Beggio otvorna

Prvo je 1975. godine osnovao natjecateljski odjel, a onda je 1980. započeo proizvodnju motocikala male zapremine. Ostalo je povijest.

U 74. godini života preminuo je Ivano Beggio, čovjek koji je praktično iz ničega stvorio Apriliju. U nastavku vam prenosimo priopćenje iz tvrtke Piaggio Hrvatska.

Milano, 13. ožujka 2018. – Piaggio Grupa i Aprilia s ljubavlju i poštovanjem prisjećaju se Ivana Beggia, osnivača Aprilije, koji je preminuo u dobi od 73 godine.

Roberto Colaninno, predsjednik Piaggio Grupe (čiji je Aprilia dio od 2004): “Ivano Beggio uspio je kombinirati vještinu i hrabrost poduzetnika te kreativnost i istinsku strast prema motociklima. Bio je vizionar ispred svog vremena i izvanredna kombinacija ovih čimbenika omogućila mu je da stvori, gotovo iz ničega, jednu od najsjajnijih priča talijanske motociklističke industrije, i da ostvari snove. Natječući se u utrkama i unaprjeđujući marku Aprilia najbolji je način da mu odamo počast.”

Romano Albesiano, sportski direktor Aprilia Racinga: “Morate razmisliti o prvacima koje je Aprilia odgojila i pobjedama koje je sakupila kako bi shvatili važnost projekta Ivana Beggia. Razmišljati o tome da izazovete Japance na stazi, ići protiv najvećih svjetskih proizvođača i krenuti od nule te na kraju pobijediti, znači uložiti mozak i dušu zajedno. Sjajne upravljačke vještine i puno ljubavi prema našem svijetu”

Također ga se sjeća i svjetski prvak Max Biaggi, koji je 1992. započeo svoju brilijantnu karijeru s Ivanom Beggiom i Aprilijom: “Ivano Beggio je bio dio mog života kao sportaša, svojevrsni otac u utrkama. Dao mi je svoje povjerenje i konkurentni motocikl kad sam nakon osvajanja europskog prvenstva, također na Apriliji, bio tek malo veći dječak. Birao je hrabro, ali inteligentno. Također se još dvije stvari sjećam kod Ivana Beggia; znao je kako veliku strast iskoristiti za svoje vještine kako bi uvijek pronašao snagu i energiju za iskorak. Ovo je također bilo korisno u ostvarenju mnogih mojih pobjeda s Aprilijom.”

Ivano Beggio, rođen je 1944., a svoju strast razvijao je u očevoj tvornici bicikala ručne izrade Aprilia, šireći i unaprjeđujući proizvodnju te uvodeći motocikle i skutere.
1975. oformio je mali tim za proizvodnju trkaćih motocikala koji su se brzo, zahvaljujući tehničkim inovacijama, proslavili te su 1977. godine osvojili talijansko motocross prvenstvo u kalsama 125 i 250. Od 1980., Aprilia je počela sa serijskom proizvodnjom motocikala male zapremnine (50 i 125), lansirala je s velikim uspjehom estetski i tehnološki inovativne modele za tržište gradske mobilnosti. 1991., Scarabeo, prvi skuter s velikim kotačima na europskom tržištu, 1992., prvi dvotaktni skuter i motocikl s katalizatorom, a 1998. je ulazi u segment velikih motocikala s modelom RSV Mille.

U svjetskom Moto GP prvenstvu, gdje je debitirala 1995. u klasi 250, Aprilia je na vrh dovela prvake kao što su Max Biaggi, Marco Simoncelli, Valentino Rossi, Casey Stoner, Alvaro Bautista, Loris Capirossi, Marco Melandri, Manuel Poggiali i Alessandro Gramigni.

S 294 Grand Prix osvojenih utrke u svjetskim prvenstvima od 1987. do danas, Aprilia drži rekord među europskim proizvođačima s najviše naslova u povijesti. Uz ove pobjede, Aprilia ima 54 svjetske titule, 38 u svjetskom prvenstvu (20 u klasi 125 i 18 u klasi 250), 7 u Superbike-u (dvostruka titula za vozača i proizvođača 2010.,2012. i 2014, proizvođača 2013.) i 9 u off-road natjecanjima (7 u Supermotu i 2 u Trialu). Aprilia vitrina s trofejima uključuje i 2015 Superstock 1000 FIM Cup, koji je na RSV4 RF osvojio Lorenzo Savadori, koji se trenutno natječe s Eugeneom Laverrtyem u svjetskom Superbike prvenstvu.

Ivano Beggio unutarnja

fbmp ytmp imp