Novosti

Svjetska premijera: Kymco Many EV iONEX

kymco1

U Tokiju prisustvujemo premijeri inovativnog skutera koji ide na struju i kad izvadite baterije.

Dan uoči otvaranja sajma Tokyo Motorcycle Show, Kymco je u japanskoj prijestolnici pozvanim novinarima predstavio iONEX pristup proizvodnji električnih skutera i punjenju baterija. Kao prvi izdanak te tehnologije, tamo predstavljeni Many EV izgleda kao standardni elektro skuter, i nn to doista jest. No, iONEX filozofija donosi i jedno inovativno rješenje koje povećava praktičnost ovakve vrste vozila. 

Naime, s ovim skuterom možete nastaviti voziti na struju i kad elegantno izvadite obje prenosive baterije i odnesete ih na punjenje. Trik je u tome što iONEX u sebi ima još jednu fiksnu bateriju. 

Dakle, dok se prijenosne baterije pune, vozite se na struju iz fiksne baterije. Kad u skuter vratite prijenosne baterije one će automatski dopuniti fiksnu bateriju. 

Jasno, pritom možete i samo jednu prijenosnu bateriju odnijeti na punjenje, a svaka je teška manje od 5 kg te se na jednostavan i atraktivan način vadi iz podnice skutera. Posebna ručka olakšava nošenje, a postojat će i mogućnost da se, u slučaju odlaska na dužu rutu, preko Kymco distributera iznajme još tri baterije, koje se onda stavljaju u prostor pod sjedalom. S time autonomija raste na 200 km. 

Kymco je predvidio čak i postavljanje sustava javnih punionica u dvadesetak zemalja, s time da bi se na njima mogle puniti i baterije i drugih proizvođača, ako preuzmu iste standarde. Osim toga, previđeno je da ćete baterije moći ostaviti u Kymco trgovinama i servisima gdje će se s brzim punjačima napuniti u roku sat vremena, a ispod sjedala možete držati i prijenosni punjač, kojeg prikopčate na bilo koju utičnicu.

Kako je tom prigodom izjavio Allen Ko, prvi čovjek Kymca, plan im je u iduće tri godine predstaviti 10 novih elektro skutera i prodati ih u više od pola milijuna primjeraka. Više o cijeloj iONEX filozofiji pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a do onda zavirite u opsežnu donju galeriju.

fbmp ytmp imp