Novosti

Ducati će od 2020. ugrađivati radare na motocikle

Ducati radar

Ducati razvija radarski sustav koji neće samo pokrivati mrtvi kut, nego će i budno „gledati“ naprijed. Još ako će i upozoravati na policijsku patrolu...

U trenutku kad se po tko zna koji put podgrijava priča kako će VW grupa možda prodavati Ducati, iz samog Ducatija dolazi najava preseljenja još jednog dijela automobilske tehnologije na motocikle. Naime, od 2016. godine surađuju sa Sveučilištem u Milanu na razvoju radarskog sustava na motocikle, koji bi trebao biti spreman za 2020. godine.

Sličan sustav, namijenjen pokrivanju mrtvog kuta, smo već imali prilike isprobati na BMW skuteru i nismo bili posebno impresionirani. Iako je znao ispravno upozoriti na to da je automobil u mrtvom kutu, ponekad tu opasnost nije prepoznao da bi drugi put upozoravao na automobil kojeg nije ni bilo. Isto tako, nerijetko bi prometni znak ili ogradu uz cestu prepoznao kao automobil, dok bi se u dubokom nagibu zraka odbijala od samog asfalta, pa bi, recimo, dobili informaciju kako nas netko upravo pretječe kroz duboku provaliju s naše desne strane.

Za pretpostaviti je da će do 2020. godine, kada će biti predstavljen prvi Ducati model s radarom, ta tehnologija napredovati. Osim toga, Ducati ne razvija samo stražnji, nego i prednji radarski sustav. Taj bi omogućio korištenje adaptivnog tempomata, s kojim bi se automatski održavao sigurnosni razmak, iako nismo sigurni kako bi stvar funkcionirala ako bi vozilo ispred naglo zakočilo. Kod automobila to nije takav problem, ali kod motocikla bi automatsko aktiviranje kočnica moglo rezultirati time da nespreman vozač bude katapultiran preko upravljača.

Osim toga, prednji radar bi trebao upozoravati vozača na opasnosti koje su pred njim, bez da u Ducatiju opisuju kako bi to konkretno funkcioniralo. Svakako veseli najava da će pametni ABS postupno početi ugrađivati u sve svoje modele, sve u sklopu njihove strategije povećanja sigurnosti do 2025. godine. Uz to, za očekivati je da će se motociklistička jakna sa zračnim jastukom, koja se trenutno može koristiti na Multistradi 1200 D|air , nuditi kao opcija i za druge modele.

Jasno je da će sve to rezultirati i porastom cijene, no nove tehnologije će se uvoditi postupno i u početku će vjerojatno biti samo dio dodatne opreme. Ducati time vjerojatno želi stvoriti imidž proizvođača sigurnijih motocikala, nadajući se da bi tako mogli privući neke nove kupce. Onih kojima se vozila na dva kotača sviđaju, ali ih se boje.

fbmp ytmp imp