Novosti

Prve fotografije i info za KTM 790 Adventure R

KTM 790 ADVENTURE R P2 01

KTM je objavio službene fotografije nadolazećeg modela 790 Adventure R i otkrio neke zanimljive tehničke podatke.

Nakon što je prošle jeseni na EICMA sajmu u Milanu predstavio koncept 790 Adventure R Prototype, KTM je sad objavio i prve službene fotografije motocikla praktičnog spremnog za proizvodnju. Iako će serijski model sigurno biti drugačiji u nekim detaljima, blatni motocikl na ovim fotografijama je poprilično dobro najava onoga što nas očekuje.

Sve se razotkrilo na ovogodišnjem European Adventure Rallyju održanom na Sardiniji, a na kojem je 790 Adventure R bio počasni gost i aktivni sudionik. Po onome što se da razaznati ispod sloja prljavštine, serijski model će biti jako sličan Prototype konceptu, s tim da ipak postoje promjene (na bolje) u dijelu koji se na odnosi na maskicu oko prepoznatljivog Adventure svjetla.

Sve to je KTM popratio nekim tehničkim informacijama, koje potvrđuju ono što se već dalo pretpostaviti. Dakle, redni dvocilindraš od 7909 ccm će biti „reprogramiran“ u odnosu na onaj koji se već u ugrađuje na 790 Duke, kako bi se dobilo više okretnog momenta. To znači da će vrlo vjerojatno imate manje od 105 KS s kojima raspolaže 790 Duke, ali pretpostavljamo da se neće spuštati ispod 95 KS, koliko broje (manje) avanturistički modeli BMW-a i Triumpha.

Sjedalo neće biti previsoko, kako bi se osigurala kontrola pri manevriranjima na mjestu i teškom terenu, a i spremnik goriva će biti spušten nisko i smješten na bokovima, kako je to uobičajeno na rally motociklima. Time će se spustiti težište, a istovremeno dobiti dovoljno velika zapremina da se ostvari obećana autonomija od 400 km s punim spremnikom goriva.

Vozačka ergonomija će biti u potpunosti podesiva, baš kao i ovjes kojeg potpisuje WP, a trebao bi biti doista dugačkog hoda. Na žbičane kotače će se montirati gume pravih off-road dimenzija.

Iako je očito riječ o motociklu i za zahtjevniji off-road, 790 Adventure R će imati itekako snažne kočnice, s dvostrukim prednjim diskovima i radijalnim čeljustima s 4 klipa, s time da će se kao opcija nuditi i off-road verzija ABS-a. Motocikl će biti opremljen brojnim elektronskim pomagalima, koja će informacije crpiti i iz senzora nagiba, a kompletna rasvjeta će biti izvedena u LED tehnologiji.

Trebat će se strpjeti još samo malo da, možda već početkom listopada na sajmu u Kölnu, vidimo i konačnu verziju ovog motocikla, s narančastim grafikama i svim tehničkim podacima. Do onda pogledajte i dodatne fotografije u donjoj galeriji, kojima smo pridružili i fotografiju koncepta 790 Adventure R Prototype.

fbmp ytmp imp