Novosti

Top 5 koncepata za 2019: #4 Kymco SuperNEX

13 SUPERNEX

Kymco ulazi u supersport arenu s električnim motociklom? Ako ostvari i samo dio obećanog, SuperNEX će doista biti super.

Kako se godina bliži kraju, tako je vrijeme i za svođenje računa. Top 9 noviteta za 2019. smo već odavno izabrali, a sada je vrijeme da izaberemo i pet najboljih koncepata predstavljenih tijekom 2018, pri čemu smo prednost dali onim kreacijama za koje se utemeljeno nadamo, ili znamo, da će jednog dana, u skoroj budućnosti, biti predstavljeni i u serijskom izdanju.

 

# 4 - Kymco SuperNEX – dizajn 4/5, inovativnost 4/5, tehnika 5/5, vjerojatnost predstavljanja serijskog modela 2/5

Već smo nakon sajma u Milanu pisali o SuperNEX-u, ali jednostavno nismo mogli odoljeti tome da ga uvrstimo i na listu pet najboljih koncepata za 2019. Između ostalog i zato jer je SuperNEX svjetlosnim godinama daleko od onog što smo dosad vezali uz Kymco motocikle.

Za početak, tu je dizajn. Iako nije nešto posebno originalan, a u nekim detaljima je i previše dizajniran, SuperNEX djeluje doista atraktivno. I itekako poželjno za jurnjavu, što se ne mijenja ni kad doznamo da je ova „igračka“ na baterije.

Štoviše, činjenica da ga pokreće elektromotor obećava trenutna ubrzanja, utoliko i žustrija što je SuperNEX opremljen i 6 brzinskim mjenjačem. Čak i ako nije apsolutna novost (6 brzinske mjenjače na svoje motocikle već godinama ugrađuje talijanska Tacita), ta ideja predstavlja zanimljivi odmak od uobičajene prakse da elektrocikli uopće nemaju mjenjač. To se pravda ravnom linijom okretnog momenta, no u praksi znači da ste „zapeli“ u otprilike trećem stupnju prijenosa. Ubrzanja su svejedno sjajna, ali brzo uđete „u blokadu“ zbog čega trpi maksimalna brzina.

Ugradnja 6 brzinskog mjenjača dodatno potencira performanse elektromotora. Pokazuju to i jedine deklarirane vrijednosti za SuperNEX koncept: ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi, do 200 km/h za 7,5 sekundi i do 250 km/h za 10,9 sekundi. Vjerojatno je samo riječ o zamišljenim vrijednostima, ali bilo bi odlično već i da se ostvare samo dvije trećine tih obećanja. A pristali bi i na polovicu.

Pritom veseli da bi SuperNEX trebao biti opremljen i kliznom spojkom, dok bi pri ubrzanju i kočenju trebala biti od pomoći i elektronska pomagala. Hoćemo li i Öhlins ovjes i Brembo kočnice vidjeti na jednom Kymcu? Lako moguće, jer serijski motocikl s gore obećanim brutalnim ubrzanjima ionako ne bi mogao biti jeftin. No, isto tako je moguće da taj serijski model, ako se ikad pojavi, bude samo atraktivni gradski elektrocikl. Pustimo se iznenaditi.

07 SUPERNEX

fbmp ytmp imp