Novosti

Pripremite se za poticaje na električna vozila

 1 N GT

Prikupite ponude trgovaca, jer lako je moguće da će natječaj biti objavljen u posljednji tren, a zatvoren u roku od nekoliko sati

Prema šturim i neslužbenim informacijama, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će već tijekom prvog kvartala ove godine objaviti natječaj za sufinanciranje kupnje električnih vozila. Pritom se šuška da bi ovogodišnji natječaj trebao biti sličan prošlogodišnjem, kada je država sufinancirala kupnju s 25 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna kuna pripalo fizičkim osobama.

Na tom tragu smo slobodni pretpostaviti da će se i ovaj put, onima koji prođu na natječaju, sufinancirati do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 80.000 kn za električne automobile, do 20.000 kn za električne motocikle, skutere i četverocikle, te do 5.000 kn za električne bicikle.

Ako to doista i bude tako, onda bi tih maksimalnih 20.000 kn subvencije mogli dobiti za modele koji koštaju 50.000 kn ili više. Blizu tome je novo pridošla Vespa Elettrica, koja košta 48.900 kn, a potencijalna subvencija od 40% iznosi 19.560 kn, što znači da bi vas Elettrica na kraju koštala 29.340 kn.

S druge strane spektra imamo električni skuter koji se prodaje pod brendom Električni buntovnik (Alati Milić) i koji košta 8.690 kn, a sa subvencijom bi mogao biti vaš za 5.214 kn. Kao neku zlatnu sredinu uzmimo Niu N1 Sport, koji košta 22.995 kn, a uz 40% subvencije bi pojeftinio na 13.797 kn, što je ušteda od 9.198 kn.

Inače, prošle godine su informacije o natječaju procurile samo koji dan prije otvaranja samog natječaja, nakon čega su sva sredstva rezervirana u roku od nekoliko sati. A iako se u takvim situacijama uvijek javlja sumnja da je sve ionako namješteno, nama je prošle godine uspjelo proći na natječaju, što znači da se ipak može.

No, vrlo je važno da do najsitnijeg slova ispratite uvjete natječaja i pripremite apsolutno svu traženu dokumentaciju. Primjerice, prošle godine je Fond tražio da u dokumentaciju koju im predajete uvrstite i jedan njihov potpuno prazni formular, što se činilo poprilično nelogičnim, pa su mnogi to propustili učiniti i onda bili automatski „diskvalificirani“

Dakle, preporučljivo je da sve potrebne dokumente imate spremne, a tu je najvažnija ponuda trgovca. Za Vespu Elettrica zastupnik je Piaggio Hrvatska, dok Alati Milić (01/ 222 56 93, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) uz gore spomenuti električni skuter, nude i Doohan modele na tri kotača (donja fotogradija), dok vjerojatno najširu ponudu elektro skutera ima tvrtka KrkMoto (051 22 14 41, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) koja zastupa tvrtke Kymco, Niu (gornja fotografija), Govecs i Torrot.

Više informacija o spomenutim električnim skuterima potražite u Moto Puls Katalogu za 2019. Isto tako, pratite našu web stranicu jer ćemo ovdje objaviti sve informacije vezane uz natječaj, čim nam one budu poznate.

Doohan itango itank elektroroller e scooter

fbmp ytmp imp