Novosti

Kawasaki kupuje Bimotu?

Kawasaki Bimota kb3

Ako je vjerovati talijanskim medijima, Kawasaki kupuje bankrotiranu Bimotu. Ali zašto?

Vijest koju je objavio talijanski portal gpone.com ćemo ipak uzeti s rezervom, budući da su oni nekad skloni laganom senzacionalizmu. No isto tako je činjenica da su doista često puta u pravu, a i tko bi drugi mogao doći do takve informacije ako ne talijanski novinari.

Uglavnom, oni tvrde da je Kawasaki naumio kupiti bankrotiranu Bimotu i da će sve biti jasno objavljeno u idućih nekoliko dana. Inače, u ovom desetljeću su vlasnici Bimote postali švicarski poduzetnici Marco Chiancianesi i Daniel Longoni, koji su imali ambiciozne planove, te su čak s Bimotom ušli u Superbike prvenstvo. Uz to su i proširili paletu egzotičnih modela, no negdje između 2016. i 2017. se proizvodnja ugasila.

To je ono što znamo, no ne znamo iz kojeg bi razloga Kawasaki kupio tu talijansku marku, koja je kroz svoju cijelu povijest bila na rubu bankrota, a onda i nekoliko puta prešla na drugu stranu. Ako ih zanima tehnologija, Bimota im danas može ponuditi tek znanje vezano uz specifičnu izvedbu prednjeg ovjesa s modela Tesi. No, takvo rješenje se dosad nije pokazalo boljim, samo skupljim i drugačijim.

Možda ogromni Kawasaki želi malenu Bimotu kao svoju prestižnu europsku filijalu, preko koje bi mogao skupo prodavati egzotične motocikle pokretane vlastitim velikoserijskim pogonskim agregatima. Tu bi se u Kawasakiju mogli malo pozvati i na povijest, budući je Bimota krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u svoje tada napredne okvire ugrađivala Kawasaki agregate, kao što je slučaj i s modelom KB2 iz 1981. (gornja fotografija), kojeg je pokretao četverocilindrični stroj iz modela Z 550. Legenda kaže da je velikom Tamburiniju to bi i jedan od najdražih modela, jer je u njegovom konstruiranju morao biti apsolutno posvećen skidanju svakog grama, kako bi se kompenzirao nedostatak snage.

Možda je sve to neutemeljena glasina, no bilo bi lijepo da Bimota ponovo zaživi, a još i ljepše da se pritom ne mora boriti i da preživi. Kraj takvog mecene kao što je Kawasaki to bi svakako bilo moguće.

 

fbmp ytmp imp