Novosti

Top 5 elektro noviteta za 2020/2021: #5 Zero SR/S

Zero SR F 2020

Prvi oklopljeni Zero ima 110 KS i može dohvatiti 200 km/h, a izgleda i dovoljno privlačno za jedan „mainstrem“ elektrocikl.

Daleko je taj dan kad će električni motocikli biti i ekonomski i ekološki isplativi. Razlog tome su baterije, koje su uz to krive i za premalu autonomiju te preveliku težinu, pri čemu smanjivanjem jednog od ta dva problema samo povećavate ovaj drugi. No, vožnja „na baterije“ doista može pružiti i (malo drugačiji) užitak što nas je motiviralo da formiramo Top 5 najpoželjnijih noviteta koji bi tijekom 2020 ili 2021. godine trebali stići na tržište. Oni nužno ne rješavaju problem ni s premalom autonomijom ni s previsokom cijenom, ali nude obećavajuće performanse i djeluju atraktivno, što se ne može reći za većinu dosad predstavljenih elektrocikala.


#5 Zero SR/S

Ako nam ne vjerujete da električni motocikli mogu biti zabavni, osedlajte američki Zero FX ili supermoto inačicu FXS. No, oni su samo početak ponude koja odnedavno završava s modelom SR/S. Elektromotor s maksimalnih 110 KS pri 5.000 o/min te baterije kapaciteta 14,4 kWh su komponente poznate s prošle godine predstavljenog nakeda SR/F, ali je ovdje sve to zapakirano u napete oplate.

Pritom SR/S nije remek-djelo moderne umjetnosti, ali je svakako skladniji od prosječnog elektrocikla. S tim oplatama SR/S broji 229 kg, što znači da je za 9 kg teži od nakeda, ali i nešto aerodinamičniji, pa bi teoretski domet trebao biti veći za 13%. Ali nije! Naime, za SR/S i SR/F se tvornički deklarira ista autonomija od 260 km u gradu, odnosno upola od toga ako se autocestom vozite konstantnom brzinom od 113 km/h.

Kratkotrajno se može dohvatiti i 200 km/h, dok je održiva maksimalna brzina 177 km/h. No, ni ona nije baš dugotrajno održiva jer ćete pri toj brzini baterije isprazniti do nule brže nego svoj bankovni račun. Naime, Zero SR/S u Njemačkoj košta 21.540 eura.

Zero SR F 2020 2 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp