Novosti

Kinesko, a atraktivno: Benda LF-01 Concept

Benda 1

Ovaj kineski koncept krasi atraktivnost Diavela, a pokreće četverocilindrični agregat inspiriran Hondinim strojem.

Moramo priznati da dosad nismo čuli za tvrtku Benda, no sretni smo što su odabrali to komercijalno ime, a ne Zhejiang Changling Binjiang Motorcycle Co. Ltd., kako se zove tvrtka koja stoji iza ovog zanimljivog koncepta. A on je zanimljiv ne samo zbog atraktivnog dizajna, nego i činjenice da ga pokreće četverocilindrični agregat. To Zhejiang Changling i tako dalje čini jednim od prvih kineskih proizvođača koji se upustio u razvoj agregata s tolikom brojem cilindara.

No u to zasigurno nisu krenuli od nule, jer taj četverocilindraš podsjeća na onaj iz aktualnih Hondinih modela CB 650. S time da ovaj kineski stroj nije baš doslovna kopija, što potvrđuje i zapremina od 680 ccm, iz koje se navodno istiskuje 98 KS pri 12.000 o/min. U kontekstu toga nam obećani maksimum od 180 km/h djeluje razočaravajuće.

A kad smo već kod Honde kao inspiracije, moramo konstatirati i da nas ta „pera turbine“ na nosu podsjećaju na koncept CB4 Interceptor iz 2017. godine. No, dok je u slučaju tog Hondinog koncepta LED svjetlo bilo oko turbine, koja je pak svojim okretanjem trebala proizvoditi struju tijekom vožnje, ovdje je minijaturno LED svjetlo smješteno unutar „turbine“ koja se ne okreće, ali se kroz nju i glavu okvira usisava zrak do „air-boxa“.

Benda 3

Spomenimo tu i ispušni sustav sa središnjim loncem iz kojeg onda s desne strane izviruju četiri otvora. No, nisu atraktivni samo ti detalji, nego i cjelokupni dizajn, koji je neobično skladan za kineski proizvod. Zamišljen kao sportski custom, LF-01se može pohvaliti nevjerojatno širokom gumom dimenzija 310/35-18, dok je sprijeda bitno normalnija situacija, s gumom dimenzija 130/70-19.

Naprijed se nalaze Nissin radijalna kliješta, a motocikl je očito opremljen i ABS-om, što je preduvjet za eventualnu prodaju u Europi i na razvijenim tržištima. Međutim, prvo treba pričekati može li ovaj kineski koncept uopće dospjeti do proizvodnje, pa tek kasnije vidjeti koliko daleko će ga uspjeti dobaciti. S time da nam je teško povjerovati da bi sve ovo, kako je deklarirano, trebalo težiti samo 215 kg. Pa pola toga valjda otpada samo na stražnji kotač.

 Benda 2

fbmp ytmp imp