Novosti

Ducati Multistrada V4 će imati radare i aktivni tempomat

DUCATI MultistradaV4 development team UC198153 High

Maleni radar na nosu omogućio je ugradnju aktivnog tempomata, dok će onaj na repu pokrivati mrtvi kut.

Prema tvrdnjama iz Ducatija, nova Mulstistrada V4 će biti prvi motocikl opremljen prednjim i stražnjim radarom. No, neće dugo biti i jedini, jer bi sličan sustav s radarima uskoro mogao osvanuti i na nekom KTM modelu, dok je BMW sličnu najavu objavio već prije koji mjesec. Svi oni taj sustav razvijaju u suradnji s Boschom.

Bilo kako bilo, Ducati je već pokrenuo proizvodnju Multistrade V4, te povodom toga i službeno potvrdio da će ona biti opremljena i s dva radara. Prednji radar će svojim informacijama opskrbljivati aktivni tempomat, što znači da će tako opremljena Multistrada automatski ubrzavati i usporavati kako bi se održavao neki zadani razmak u odnosu na vozilo ispred sebe. Aktivni tempomat će funkcionirati između 30 i 160 km/h, a dakako da je prvenstveno namijenjen vožnji autocestama, s time da će sustav ipak biti manje autonoman nego što je to slučaj kod automobila.

DUCATI Front radar UC198004 High

Nije objavljeno hoće li taj sustav dolaziti u seriji, ili će se morati doplatiti, ali zato se zna da je sam radar kompaktnih dimenzija (70x60x28 mm) i teži samo 190 grama. Osim na nosu, takav radar će se nalaziti i ispod stražnjeg svjetla, a on će pokrivati mrtvi kut. To znači da će vozač biti upozoren kad mu je neko drugo vozilo mrtvom kutu, ali i kad mu se približava vozilo velikom brzinom.

Nama je ipak još zanimljivije to što će nova Multistrada imati moćan V4 agregat. Više detalja o tom stroju će objaviti 15. listopada, dok će kompletan motocikl biti razotkriven 4. studenog.

 DUCATI Radar 70 x 60 x 28 mm UC198006 High

Nastavku vam prenosimo službeno izbješće Ducatija:

Ducati najavljuje početak proizvodnje prvog svjetskog motocikla opremljenog radarima sprijeda i straga: nove Multistrade V4

Počinje proizvodnja Multistrade V4, četvrte generacije jednog od najuspješnijih motocikala tvrtke sa sjedištem u Bologni, koja je već proizvedena u više od 110.000 primjeraka

Motocikl je opremljen potpuno novim V4 motorom razvijenim za maksimalnu uglađenost rada i znatno produljenje servisnih intervala.

Multistrada V4 prvi je motocikl na svijetu opremljen prednjim i stražnjim radarom zahvaljujući kojem je sposoban pružiti korisniku revolucionarni sustav pomoći u vožnji.

Multistrada V4 označava epohalnu prekretnicu za proizvođača motocikala sa sjedištem u Bologni i službeno će biti predstavljen 4. studenoga.

Za četvrtu generaciju Multistrade, Ducati je razvio novi, lagani i kompaktni V4 motor, dizajniran da zadovolji zahtjeve  "avanturističke" uporabe, ne zanemarujući emocije i sportski karakter. Kompletni redizajn omogućio je postizanje rekordnih intervala održavanja za svijet na dva kotača. Svi detalji ovog novog motora bit će otkriveni 15. listopada.

Ducati uvodi radare u proizvodnju motocikala, potvrđujući ono što se najavilo 2018.  Usvajanje ovih sustava biti će prava revolucija za svijet na dva kotača, označavajući novu razinu izvrsnosti u pogledu udobnosti i pomoći u vožnji, posebno na dugim putovanjima autocestom.

Radari su napredni sustavi pomoći koji podržavaju i čine vožnju ugodnijom zahvaljujući mogućnosti realnog prikaza stvarnosti u kojoj se motocikl trenutno nalazi. Interes tvrtke Ducati za ovu vrstu sustava datira iz 2016. godine, kada je tvrtka radila u suradnji s Odjelom za elektroniku, informacije i bioinženjering Politecnico di Milano na eksperimentiranju ovom vrstom sustava. Već prvo iskustvo potvrdilo je primjenjivost ove vrste tehnologije kod vozila na dva kotača i potaklo Ducati na stvaranje cjelovitog paketa pomoći u vožnji pomoću dva radara koji su, u roku od četiri godine, razvijeni i proizvedeni u uskoj suradnji s tvrtkom Bosch, vrhunskim tehnološkim partnerom, a svoju prvu primjenu donosi  na novoj Multistradi V4.

Svaki radar ima kompaktne dimenzije (70 x 60 x 28 mm, slično modernoj akcijskoj kameri), težak je samo 190 grama i savršeno se integrira u motocikl.

Radar smješten u prednjem dijelu motocikla kontrolira rad ACC-a (prilagodljivi tempomat), koji kontroliranim kočenjem i ubrzavanjem automatski podešava udaljenost (koju je moguće odabrati na četiri razine) od ostalih vozila pri vožnji brzinom između 30 i 160 km / h. Ovaj sustav izveden iz onoga koji se koristi u automobilima, a razvijen je prema dinamici i ergonomiji vozila na dva kotača. Konkretno, ovlasti sustava u pogledu usporavanja i ubrzanja ograničene su kako bi se osiguralo da vozač može održavati stalnu kontrolu nad motociklom u bilo kojoj situaciji. Sustav omogućuje ugodniju vožnju, posebno na dugim putovanjima autocestom.

Stražnji je radar, u stanju detektirati i »prijaviti« vozila smještena u takozvanoj mrtvoj točki, tj. području koje vozač ne vidi ni izravno niti u retrovizoru. BSD (Blind Spot Detection) sustav također signalizira ako se odostraga približava vozilo velikom brzinom.

Kako bi se podvukla tehničko-znanstvena vrijednost istraživačkog projekta, koji su zajednički izveli inženjeri, istraživači i studenti Ducatija s Politecnico di Milano, patentna prijava koja se odnosi na algoritme upravljanja ovog sustava podnesena je u svibnju 2017. U lipnju 2017. godine znanstvena publikacija predstavljena je na IEEE - Intelligent Vehicles Symposium (IV) u Redondo Beachu u Kaliforniji.

 

DUCATI Rear radar UC198005 High

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp