Novosti

Aprilia RS 660: Objavljeni svi podaci i cijena za Hrvatsku

04 rs 660

Dugo očekivani RS 660 svojim performansama, atraktivnošću, opremom i cijenom doista predstavlja sportski motocikl po mjeri čovjeka

RS 660 je kao prototip predstavljen prije 2 godine, i od tad ne prestaje golicati maštu. U vremenima kad su se sportski motocikl svojim brutalnim performansama, ali i isto takvim cijenama, „otuđili od naroda“, laki sportaš RS 660 vraća vjeru u taj segment, te bi se lako mogao pokazati prekretnicom za Apriliju. To više što će na njegovoj osnovi ubrzo osvanuti i sportski naked Tuono, a nešto kasnije će isti dvocilindrični agregat biti ugrađen i u avanturistički model Tuareg.

Za službeno predstavljanje konačne verzije ovog noviteta izabrana je Kalifornija, a tom prilikom je RS 660 predstavljen i u žarko žutoj boji, koja se pridružuje ljubičasto-crveno te crno-crveno kombinacijama boja poznatim od ranije. Bez obzira na odabrani kolorit, RS 660 djeluje itekako atraktivno, pri čemu se posebno ističu LED prednja svjetla i „dvoslojne“ aerodinamične oplate, „programirane“ tako da osiguraju stabilnost i dobru zaštitu od vjetra.

13 rs 660

No, srce svega je dvocilindrični agregat od 659 ccm, svojevrsna prepolovljena verzija V4 agregata iz modela RSV4, s kojim dijeli i vrijednost provrta cilindra od 81 mm. Da se cijela stvar dodatno začini, taj dvocilindrični agregat ima i asimetrične intervale paljenja, što garantira odlučan odaziv na gas, a sad je obznanjeno da će se ranije obećanih 100 KS oslobađati na 10.500 o/min, dok će maksimalnih 67 Nm biti dostupno na 8.500 o/min.

Pritom je pogonski agregat i nosivi dio aluminijskog okvira, što je omogućilo spuštanje težine na samo 183 kg, mjereno sa svim tekućinama. Vjerojatnom osvajanju titule najokretnijeg sportskog motocikla bi uz male ovješene, neovješene i rotacijske mase trebao pridonijeti i ekstremno kratak osovinski razmak od tek 1.370 mm. Kraće od toga su samo 125-ice!

Tome je kumovala i strmo postavljena Kayaba upside-down vilica (potpuno podesiva), kao i kompaktna izvedba stražnjeg ovjesa, bez progresivnog polužja, ali s asimetričnom „banana“ vilicom. Istovremeno, ergonomija nije ni izbliza tako ekstremna kao kote ciklistike, s nešto višim upravljačem i odmaknutim osloncima za noge, kako bi RS 660 bio što ugodniji u svakodnevnoj vožnji.

20 rs 660

Kočnice potpisuje Brembo, a opsežni elektronski paket je preuzet od superbike modela RSV4, pa je tako RS 660 opremljen „pametnim“ ABS-om i naprednom kontrolom proklizavanja stražnje gume (180/60-17) , a onda i kontrolom propinjanja na stražnji kotač. U seriji dolazi i obostrani „quickshifter“, a moguće je podešavati kočenje motorom kao i razvijanje snage. S time da vam RS 660 nudi mogućnost između 5 standardnih modova rada elektronike, od čega su tri namijenjena vožnji po cesti, a dva za jurnjavu po stazi.

U skladu s time, i TFT instrumenti nude dva različita načina prikaza podataka, jedan za pistu, a drugi za cestu. U ovom potonjem okruženju se može aktivirati i serijski tempomat, a tu je i mogućnost povezivanja pametnog mobitela s TFT instrumentima. Pritom se RS 660 nudi u verziji od 95 KS, koji se onda mogu „prepoloviti“ na 48 KS, kako bi tim motociklom mogli upravljati i oni s položenom A2 kategorijom.

Sve u svemu, čak i ako je upola slabiji od cestovnih superbikea, RS 660 je i upola jeftiniji od većine njih. To još ne znači da je neočekivano jeftin, ali je s traženih 87.200 kn uvjerljivo najmanje skup ozbiljan sportski motocikl na tržištu, koji je uz to i doista vrhunski opremljen. Prvi primjerci ovog atraktivnog Aprilijinog noviteta u studenom stižu i na hrvatsko tržište.

105 rs 660

 

60 rs 660

 

50 rs 660

fbmp ytmp imp