Novosti

Konačno predstavljen: Suzuki Hayabusa treće generacije!

photo 00

Promijenili su 550 dijelova da bi novi model Hayabuse što više sličio starom, a bio bolji od njega. Ne i snažniji.

Nosač stražnjeg kraja je novi i lakši, ali aluminijski okvir je ostao isti, dok je KYB ovjes samo dorađen u odnosu na drugu generaciju Hayabuse. Dakle, nema poluaktivnog ovjesa, ali to je zato jer inženjeri Suzukija nisu željeli komplicirati stvari, nego stvoriti motocikl koji će biti učinkovit i što manje skup. Iz istog razloga, na njemu nećete naći ni varijabilno otvaranje ventila kao na GSX-R-u 1000, ni krilca, kao na MotoGP motociklima. Kažu, nije bilo potrebno.

I baza agregata je ostala ista kao na drugoj generaciji ovog motocikla, što znači da i novi Hayabusa broji 1.340 ccm, ali su svi unutarnji organi i pokretni dijelovi promijeni. U Suzukiju priznaju da su eksperimentirali i s turbopunjačom, ali su od toga odustali jer je svugdje, osim na dugačkim ravnicama, razvijanje snage bilo previše brutalno.

Dopuštamo da se taj podatak još promijeni, ali prve neslužbene informacije govore o 187,4 KS pri 9.700 o/min. Podsjetimo, prethodni model je razvijao 197 KS pri 9.500 o/min, no u Suzukiju tvrde da novi agregat daleko bolje razvija snagu i da zato ova treća generacija Hayabuse ubrzava bolje od svojih prethodnika. Maksimalna brzina? Tvrde 299 km/h, kao što to već japanski proizvođači i ograničavaju svoje projektile u skladu s džentlmenskim ugovorom koji je 2000. stupio na snagu baš zbog Hayabuse prve generacije, koja je s lakoćom probijala granicu od 300 km/h.

photo 01

Deklarirana težina je 264 kg, što je 4 kg više nego na prethodniku, tako da uopće nije loše što je novi model opremljen Brembo Stylema kliještima. Tu je i obilje modernih pomagala koja uključuju „pametni“ ABS, kontrole proklizavanja, propinjanja na stražnji kotač i kočenja motorom te dvosmjerni quickshifter, ali i sustav za pomoć pri kretanju uzbrdo i tempomat, kao i mogućnost da sami sebi postavite neko ograničenje maksimalne brzine.

Jasno, Hayabusu uvelike određuje dizajn, oko kojeg se lome koplja još otkad je 1999. godine prva generacija stigla na tržište. U Suzukiju ni tu nisu željeli previše toga mijenjati, nego su samo odradili evoluciju (vidi gornju fotografiju). Pritom su sve linije potpuno nove i nešto manje zaobljene nego na prethodniku, a cijela priča započinje šiljatijim LED prednjim svjetlom i LED pokazivačima smjera integriranim u usisnike zraka. Novo je i stražnje svjetlo, koje potpuno drugačije nego na dosadašnjim modelima i sasvim sigurno predstavlja dizajnerski element o kojem će se najviše raspravljati.

Više informacija o Hayabusi treće generacije moći ćete pročitati u idućem broju Moto Pulsa, a u međuvremenu bacite oko na dodatne fotografije u donjoj galeriji.

photo 02 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp