Novosti

BMW je razvio automatsku spojku i mjenjač

P90548147 lowRes bmw motorrad automat

Bavarci su osmislili ASA sustav, s automatskom spojkom i automatskim mjenjačem, uz mogućnost i poluautomatske izmjena brzina.

Automated Shift Assistant, skraćeno ASA, sasvim izbacuje iz igre klasičnu polugu spojke, jer je sama spojka elektronski kontrolirana i uključuje se automatski. A isto vrijedi i za mjenjač, pa se tako u uključenom D modu i stupnjevi prijenosa mijenjaju automatski, s time da trenutak ubacivanja u nižu ili višu brzinu ovisi o odabranom modu vožnje, stupnju otvorenosti gasa i kutu nagiba motocikla.

P90548149 lowRes bmw motorrad automat

A može se uključiti i M mod, u kojem se stupnjevi prijenosa mijenjaju poluautomatski, korištenjem klasične nožne poluge. Ipak, ako brojevi okretaja padnu ispod onih minimalnih za taj stupanj prijenosa, onda ASA sustav automatski ubacuje u stupanj niže, kako se pogonski agregat ne bi ugasio. A kako poluga spojke uopće ne postoji, u oba moda se kretanje s mjesta odrađuje pukim dodavanjem gasa. Da bi to bilo moguće, dva elektronski kontrolirana elektromehanička aktuatora upravljaju spojkom i mehanizmom za izmjenu stupnjeva prijenosa, a sve na temelju naredbi koje šalje poseban TCU sustav (Transmision Control Unit), izravno povezan s centralnom upravljačkom jedinicom motocikla.

P90548211 lowRes bmw motorrad automat

U BMW-u tvrde da ASA preuzima i pospješuje funkciju quickshiftera, što posebno vrijedi za poluautomatski M mod. A kod modela opremljenih radarom, rad ASA sustava za izmjenu stupnjeva prijenosa se automatski usklađuje s aktivnim tempomatom. Još nisu precizirali na kojim će se modelima moći doplatiti za taj (polu)automatski mjenjač, ali zasad se ASA spominje samo u kombinaciji s bokser agregatom. Zato možemo pretpostaviti da će debitirati na BMW-u R 1300 GS ili prvom sljedećem novitetu pokretanom tim novim bokserom od 1.300 ccm. Tko zna, možda to bude novi Adventure?

P90548148 lowRes bmw motorrad automat

 

fbmp ytmp imp